Foto: Thomas Sundberg/SVT

Lade ner museet i Sollefteå – oppositionen vill pröva beslutet

Publicerad

När beslutet om nedläggning av museet i Sollefteå tog på kommunfullmäktige 24 juni ville oppositionen återremittera ärendet genom en så kallad minoritetsåterremiss. Majoriteten hävdade dock att det redan gjorts vid förra kommunfullmäktige i maj.

Sollefteå museum ska packa ihop sin fasta utställning och lokalerna ska istället fungera som en mötesplats för olika kulturella uttryck och föreningar. Den fasta utställningen ska göras tillgänglig för skolor, föreningar och andra organisationer som visa upp föremål från utställningen. Det klubbades igenom av majoriteten igår.

Oppositionen ville istället, än en gång, återremittera ärendet eftersom de inte ansåg sig fått svar på de frågor som ställts i den förra återremissen i maj.

– Vi yrkade på en minoritetsåterremiss vilket betyder att minst en tredjedel av ledamöterna måste yrka på det och det kan man bara göra en gång. Eftersom det var en majoritetsåterremiss förra gången så upplever vi det som ok att använda oss av det verktyg som kallas för minoritetsåterremiss, säger oppositionsrådet Åsa Sjödén (S).

Redan yrkat på minoritetsåterremiss

Majoriteten ville däremot inte gå med på det utan hävdade att återremissen vid fullmäktigesammanträdet i maj var en minoritetsåterremiss trots att det inte står något om det i det justerade protokollet från maj.

– Oppositionen yrkade på minoritetsåterremiss och ville ha svar på en del frågor, vilket de fick vid det senaste fullmäktigesammanträdet som var igår, säger kommunalrådet Johan Andersson (C).

Kan pröva beslutet

När nedläggningen till slut klubbades igenom med siffrorna 23-22 till majoritetens fördel, höjdes flera röster om att förfarandet inte gått rätt till. Oppositionen överväger därför att pröva gårdagens beslut i Förvaltningsrätten.

– Jag tror att vi måste göra det i det här fallet eftersom ordförande igår valde att inte släppa igenom minoritetsåterremissen. Då tror jag att vi kommer att välja att få det här prövat, säger Åsa Sjödén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer