Läkare åtalas – hjälpte pedofil

Uppdaterad
Publicerad

Nu får pedofilskandalen på rättspsyk i Sundsvall sitt rättsliga efterspel. Den dömde pedofilen fick hjälp att skaffa en lägenhet i ett bostadsområde i Sundsvall där han kunde begå nya övergrepp.På fredagen lämnade åklagaren in åtalet om tjänstefel.

Åtalet kommer efter att Uppdrag granskning i januari 2011 berättade om pedofilskandalen i Sundsvall. Efter programmet polisanmäldes en överläkare och nu är polisutredningen klar.

I programmet berättades historien om kliniken som bröt mot alla regler. Trots att förvaltningsrätten beslutat om fortsatt vård hade kliniken hjälpt pedofilen att skaffa en lägenhet på stan. Kliniken hjälpte till med pappersarbetet och flyttade hans grejor, 15 till 20 flyttkartonger berättade den pedofildömde själv i UG.

Kontraktet faxades

UG kunde visa hur lägenhetskontraktet skickades från administrationen på kliniken, dit ingen patient hade tillträde, och kunde alltså visa att kliniken visste. Och hjälpte till.

Det hade kliniken fram till dess förnekat.

Den idag 45-årige mannen dömdes senare för brotten och är fortfarande intagen på rättspsyk i Sundsvall medan kliniken undkom skandalen utan rättsliga efterverkningar. Den kritiserade läkaren och hans klinikledning har hela tiden hänvisat till patientsekretessen.

Tills nu.

Patientjournalen granskad

På fredagen beslutade kammaråklagare Peter Salzberg att väcka åtal om tjänstefel mot pedofilens ansvarige läkare, överläkaren Kjell Långbergs.

Enligt polisens utredning kände Kjell Långbergs till att den pedofildömde mannen hade skaffat sig ett boende utanför kliniken. Det var också överläkaren som tillstyrkte permissionerna som gav honom möjlighet att vistas i lägenheten och söka upp nya barn. Polis och åklagare har nu granskat patientjournalen och hittat uppgifter som visar att läkaren kände till lägenheten.

Det är fyra år sedan pedofilskandalen på rättspsykiatriska regionvårdskliniken rullades upp. För många inblandade är händelserna fortfarande ett öppet sår.

Bjöd på godis

”Anna” är mamma till den femåriga flickan som utsattes för övergreppen på Hammarvägen i Sundsbruk. Hon och hennes flicka tyckte den nye grannen var trevlig och han hade lätt att komma i kontakt med barnen i området. Han bjöd ofta på godis..

– Jag ältar min godtrogenhet varje dag. Hur skulle jag kunna misstänka att han egentligen var en pedofil som mer eller mindre var på rymmen från rättspsyk, säger hon till Mittnytt.

Upprättelse

Familjen har nu lämnat Sundsvall och flyttat till en ny stad. Hon ser åtalet som en upprättelse:

– Det känns skönt att de som gjorde fel också får stå till svars för sina misstag. Hittills är det bara vi som fått göra det. Han tog av oss tryggheten och gav oss misstänksamheten istället, säger hon.

– Jag bjöd in honom i vårt hem. Det kan jag aldrig förlåta mig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet