Läkare kritiseras men frias

Uppdaterad
Publicerad

Den 62-årige läkare vid rättspsyk i Sundsvall som åtalades för tjänstefel i samband med den uppmärksammade pedofilskandalen i Sundsvall för snart fem år sedan frikändes på onsdagen av Sundsvalls tingsrätt.

Läkaren Kjell Långbergs åtalades för att ha medverkat till generösa permissioner för en tvångsomhändertagen pedofil som kunde använda tiden i frihet för att begå nya brott.

Tingsrätten konstaterar att det i vissa delar går att ifrågasätta läkaren sätt att sköta sina uppgifter som överläkare. Han kritiseras på flera punkter men att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till tjänstefel som inte är ringa. Åtalet ska därför ogillas, skriver tingsrätten.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Åklagaren i målet, Peter Salzberg, säger till SVT Mittnytt att han inte hunnit läsa domen och därför inte kan kommentera dess innehåll.

Barnporr på kliniken

Skandalen uppdagades våren 2009 när en patient på rättspsyk ertappades med barnporr inne på sitt rum på kliniken. Bland fotografierna fanns bilder på en liten flicka som polisen kunde spåras till Hammarvägen i Sundsvall. Där visade det sig att pedofilen skaffat en lägenhet och börjat ta kontakt med nya barn.

Anmäldes efter granskning

Den patientansvarige läkaren polisanmäldes  efter att Uppdrag granskning i januari 2011 berättade om pedofilskandalen i Sundsvall och åklagaren Peter Salzberg valde senare att åtala.

I programmet berättades historien om kliniken som bröt mot alla regler. Trots att förvaltningsrätten beslutat om fortsatt vård hade kliniken hjälpt pedofilen att skaffa en lägenhet på stan. Kliniken hjälpte till med pappersarbetet och flyttade hans grejor, 15 till 20 flyttkartonger berättade den pedofildömde själv i UG.

Kliniken hjälpte till

UG kunde visa hur lägenhetskontraktet skickades från administrationen på kliniken, dit ingen patient hade tillträde, och kunde alltså visa att kliniken visste. Och hjälpte till. Det hade kliniken fram till dess förnekat.

Den idag 45-årige pedofilen dömdes senare för brotten och är fortfarande intagen på rättspsyk i Sundsvall medan kliniken undkom skandalen utan rättsliga efterverkningar. Den kritiserade läkaren och hans klinikledning har hela tiden hänvisat till patientsekretessen.

Begick nya övergrepp

Vid rättegången mot läkaren framkom att han fick kännedom om lägenheten vid en förhandling i länsrätten den 10 februari 2009. Trots att det stred mot vårdplanen och klinikens riskbedömning av patienten fick dock pedofilen fortsatta permissioner under våren för att städa ur och göra sig av med lägenheten, och det var under den tiden han begick nya övergrepp mot den lilla flickan.

Sundsvalls tingsrätt är kritisk till att läkaren inte tagit reda på all tillgänglig information om patienten inför prövningen i länsrätten och anser det såväl anmärkningsvärt som klandervärt att han inte gjorde så. För att kunna fällas för detta anser dock tingsrätten att det då måste vara bevisat att han personligen kände till lägenheten inför prövningen i länsrätten.  Det är enligt tingsrätten inte styrkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet