Landshövding Berit Högman vädjar nu till länets arbetsgivare att se över sina smittskyddsåtgärder Foto: Ylva Holmgren, SVT

Landshövdingen om smittspridningen: ”Utvecklingen är väldigt oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 14 hade Västernorrland flest smittfall i landet per 100 000 invånare. Smittspridningen är störst bland barn och unga och bland människor på arbetsplatser. Landshövding Berit Högman vädjar nu till länets arbetsgivare att se över sina smittskyddsåtgärder en extra gång.

– Utvecklingen är väldigt oroande och vi behöver kraftsamla tillsammans för att minska trycket på sjukvården och för att plana ut smittkurvan. Jag vet att det är många arbetsgivare som gör sitt yttersta kring smittskyddsåtgärder, men vi vädjar till alla verksamheter, framförallt de arbetsgivare som inte har möjlighet att låta sina medarbetare arbeta hemifrån, att se över sina rutiner och påminna sina medarbetare om vikten att följa rekommendationerna även på jobbet, säger landshövding Berit Högman i ett brev som skickats ut av Handelskammaren Mittsverige och Företagarna Västernorrland.

Alla verksamheter i Sverige har ansvar

Högman menar att alla verksamheter i Sverige har ansvar för att hindra smittspridningen av covid-19. Av Länsstyrelsen Västernorrlands anställda är det cirka 15 procent av 220 medarbetare som arbetar på kontoret.

Coronaviruset i Västernorrland

– Länsstyrelsens verksamhet möjliggör i hög utsträckning hemarbete, digitala hjälpmedel gör att verksamheten ofta kan bedrivas på distans. Distansarbete är givetvis svårare för de arbetsgivare som har producerande verksamhet eller verksamhet inom handel, det är därför särskilt viktigt att vidta smittskyddsåtgärder på arbetsplatser där flera anställda fortfarande vistas, säger landshövding Berit Högman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet