Länsrådet: ”Det känns bra”

Uppdaterad
Publicerad

Länsrådet Sten-Olov Altin välkomnar dagens dom från Mark- och miljödomstolen.

– Mark och miljödomstolen går helt och hållet på länstyrelsens beslut i båda delarna. Dels att hamnägaren ska samråda med länstyrelsen om de ska förändra sitt tillstånd och dels att det inte är tillåtet att fartyget ligger vid hamnen, utan ska lämna hamnen med omedelbar verkan säger Sten-Olov Altin.

Nu är förhoppningen att hamnägaren och bolaget Floating Accomodations följer domstolens beslut,som säger att ”domen får verkställas utan hinder av den inte äger laga kraft”, vilket i klartext innebär att fartyget genast måste lämna hamnen.

Vad händer om Floating Accomodation inte gör det?

– Om fartyget inte har lämnat hamnen på måndag har vi förberett en ansökan till kronofogden om avhysning. Exakt hur det ska ske är upp till kronofogden.

I domen står visserligen att hamnägaren kan begära ett samråd med länsstyrelsen om förändrad verksamhet före 12 augusti, men Sten-Olov Altin tror inte att det blir något mer samråd.

– När fartyget har lämnat hamnen då finns det ju inget förbud mot gällande tillstånd, säger han.

Andra frågor

Nu hoppas han att hamnägaren och Floating Accommodations följer besluten så att länsstyreslen kan gå vidare med andra frågor.

Har tagit mycket kraft?

– Ja, det är ju ett antal medarbetare som varit väldigt engagerade i frågan, men det är samtidigt vår skyldighet som myndighet. Men det känns bra att vi är där vi är just nu, säger Sten-Olov Altin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet