Foto: TT/SVT

Länsstyrelsen: ”Vi kan utvidga restriktionerna för båttrafiken”

Publicerad

Ett av Västernorrlands mest förorenade havsområden är i Nätrafjärden.

Båttrafik har förbjudits i vissa områden i Köpmanholmen men restriktionerna kan komma att utökas.

– Vi behöver se över detta, säger Sören Thor på länsstyrelsen.

Satsningar på att få bättre kunskap för att kunna hantera förorenade sedimentområden har inletts.

– I och med att vi har tagit tag i, kartlagt och riskklassat länets fiberhaltiga sediment så har vi fått en bättre bild över situationen för att kunna fortsätta arbetet, säger Sören Thor.

Dumpade gifttunnor

Enligt länsstyrelsens riskklassning av fiberbankar i Västernorrland är havsområdet vid Köpmanholmen ett av de tio områden som återfinns i den högsta riskklassen. Dessa tio områden måste prioriteras i första hand.

Mest kvicksilver utanför förbudsområdet

I Köpmanholmen finns de högsta riskerna när det gäller kvicksilver, metylkvicksilver och dioxin och stor spridningsrisk. Djuphamnen är dessutom trafikerad av stora fartyg.

Ett förbudsområde för båttrafiken finns i anslutning till hamnen – men de högsta halterna av kvicksilver har uppmätts utanför området, på 18 meters djup.

- En del av området är avlyst för båttrafik men vi ser ett behov av att se över detta eftersom de fiberhaltiga sedimenten har fått en annan utbredning enligt de senaste undersökningarna. Vi har möjlighet att utvidga restriktioner för båttrafik, säger Thor.

På land är sanering något som sker i dag och sakta förbättrar föroreningssituationen. I vattnet går det långsammare.

Satsning genomförs för ökad kunskap

Men satsningar har gjorts för att kunna trappa upp åtgärdsarbetet. Bland annat har ett regeringsuppdrag initierats som ska ge bättre kunskap för att kunna hantera förorenade sedimentområden.

Uppdraget startade hösten 2019 och ska pågå under tre år i ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning, länsstyrelserna och Statens geotekniska institut.

– I uppdraget ingår bland annat att ta fram vägledningar för riskbedömning av sediment, utföra ett pilotprojekt för olika saneringstekniker och utvärdera kostnadseffektiva behandlingsmetoder nationellt och internationellt, säger Sören Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet