– Om tjuren skulle orsaka skadegörelse till exempel kan det bli polissak. Men om den inte lider akut kan vi inget göra, säger länsveterinär Helén Löfblad. Foto: SVT / arkiv

Länsstyrelsen agerar inte mot Lelle

Uppdaterad
Publicerad

– Vi måste följa djurskyddslagstiftningen. Och om tjuren inte är utsatt för akut lidande kan vi inte göra något, säger länsveterinär Helén Löfblad angående fallet Lelle.

Den lösdrivande tjuren Lelle i Ön, Forsmo har blivit ett rött skynke såväl för lantbrukaren Anders Sjödin – som fått Lelle som högst objuden gäst i hagen hos de unga kvigorna – som för Länsstyrelsen.

– Den där historien tar upp oproportionerligt mycket av min arbetstid just nu, säger Helén Löfblad, länsveterinär i Västernorrland, när SVT ringer.

Fallet är prekärt och något av ett moment 22.

Olägenhet

Ägaren har nu lovat Länsstyrelsen att lösa situationen innan veckan är slut – om inte annat genom slakt. Men än så länge är Lelle alltså ”på fri fot” ute på byn.

För många Forsmobor i allmänhet och för Anders Sjödin i synnerhet är Lelle en olägenhet. Men det finns inget lagrum för Länsstyrelsen att ingripa. Inte än så länge i alla fall.

– Skulle det inträffa något, att den ställer till med skada på egendom eller att den skadar någon person, dår blir det ett annat läge. Då blir det polissak. Men annars kan vi inte göra något. Det finns ingen paragraf i lagstiftningen som ger oss den rätten. Det är ägarens ansvar, säger Helén Löfblad.

”Olycklig situation”

– Det är olycklig situation, och det är tråkigt om någon drabbas. Men vi har de lagar vi har och de måste vi rätta oss efter.

Lelles ägare fick anmärkningar för djurhållningen vid Länsstyrelsens besök på gården nyligen. Han har inte fått djurförbud utfärdat, men har gjort sig av med alla sina djur efter inspektionen – alla utom Lelle.

Vi har sökt Lelles ägare, hittills utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.