Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under söndagen bekräftades det att utsläppet i Härnösand under lördagen handlade om 10000 liter ammoniakblandning och inte 2500 liter. I videon kan du höra Maria Höglund, enhetschef Länsstyrelsen, berätta hur de arbetar med ärendet. Foto: Arkivbild/Örjan Leek

Länsstyrelsen efter utsläppet i Härnösand: ”Vi följer upp vad som hänt”

Publicerad

Under lördagen larmades räddningstjänst till ett kraftvärmeverk som ägs av Hemab – där hade 10 000 liter av 24-procentig ammoniakblandning läckt ut. Nu ska Hemab utreda händelsen och sen följer Länsstyrelsen upp.

Till en början fanns rapporter om att utsläppet var 2500 liter men under söndagen berättade räddningstjänst att det var ännu mer. Fredrik Olsson, kund- och marknadschef på Hemab, berättade att det var oklart hur utsläppet gått till.

– Vi ska göra en utredning för att ta reda på vad som har hänt. Fokuset under helgen har varit att ta upp det som släppts ut. Det har inte läckt ut i vatten eller så och det finns inga personskador, säger Fredrik Olsson under söndagen.

Utsläppet ska anmälas till Länsstyrelsen och Maria Höglund, enhetschef på miljötillsynsenheten, berättar att Länsstyrelsen sedan följer upp vad som har hänt.

– Vi följer upp vad det berodde på och vad verksamheten också gör för att det inte ska hända igen, säger Maria Höglund.

I videon ovan kan du se och höra Maria Höglund berätta om bland annat vad som händer om en anmälan inte görs till Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.