Per Nordlund vd Nysäter vind och Anna Bäckman miljöhandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland på väg in till mötet. Foto: Rolf Lunneborg, SVT

Länsstyrelsen ger klartecken till vindkraftbygge i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett en och en halvtimme långt möte på Sambiblioteket i Härnösand gav Länstyrelsen grönt ljus för att återuppta byggandet av vindkraftparken Hästkullen i Viksjö.

Bygget stoppades i början av oktober efter att Länsstyrelsen upptäckt mängder av brister under en miljösyn på platen.

Sedan dess har arbetet stått stilla och företaget har arbetat för att få ordning på problemen i området. Framförallt gäller det mängder av schaktmassor som dumpats på fel platser.

Vindkraftparken Hästkullen

Länsstyrelsen skrev då att företaget inte föreföll ha kontroll över sin verksamhet.

Godtagbar redovisning

Efter mötet idag säger Anna Bäckman, miljöhandläggare på Länsstyrelsen, att företaget har redovisat de åtgärder man satt in för att bringa ordning och att man känner sig beredda att återuppta arbetet på plats.

– Vi har fått en godtagbar redovisning från företagets sida, säger Bäckman.

Så snart som möjligt

När jobbet kan komma igång är fortfarande lite oklart, men enligt Per Nordlund vd Nysäter Wind ska det ske så snart som möjligt.

– Det beror på när vår underentreprenör Nordex kan komma igång, säger Nordlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet