Hör viltförvaltare Lars Wiklund på Länsstyrelsen om björnstammens storlek i länet. Foto: Anna Beijron SVT

Länsstyrelsen: Målet är att minska björnstammen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den björn som huserat i och i närheten av ett villaområde i Sörberge i Timrå väcker frågor om björnstammens storlek i länet. Nästa år ska en ny inventering göras för att få besked om populationen.

– Enligt den målsättning som Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegetionen sagt så är det för mycket björn nu, men trenden börjar vika neråt, säger viltförvaltare Lars Wiklund på Länsstyrelsen.

Han säger att tilldelningen de senaste åren ökat och att jakttrycket här är högre än i grannlänet Jämtlands län, i förhållande till mängden björn.

Känslig stam

Samtidigt påpekar han att björnstammen är känslig för jakt.

– Den förökar sig inte i samma takt som till exempel en älg. Du har en tillväxt på mellan tio och tretton procent och det måste man räkna på när man tilldelar licensen.

”Marginella skador”

Han säger också att det inte är någon brådska med att minska stammen, eftersom skadorna i länet är förhållandevis små.

– Det gäller att hantera björnstammen på ett klokt sätt. Det händer att bikupor som är oskyddade förstörs och enstaka år att något får rivs. Men det är ganska marginella skador.

Björnar runt husknuten

– Men man måste också väga in människors oro och rädsla i björnförvaltningen. Människor vill inte ha björnar runt husknuten varje dag. Det är inte lämpligt. Skulle det visa sig att den här björnen inte vill ta sig från Sörberge så blir det en åtgärd på det.

Då kommer man att skjuta björnen?

– Sannolikt kommer man att göra det. Men det är polisen som får ta det beslutet om man bedömer att det är en fara för människor, säger Lars Wiklund.

I klippet hör du hur många björnar som finns i länet nu och hur många det ska finnas enligt målen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.