Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Länsverksamhetschefen om uppsägningarna i Sollefteå: ”Det är oroande”

Publicerad

Efter larm om uppsägningar från ambulansen i Sollefteå har det pågått ett intensivt arbete med att försöka lösa personalbristen och komma på hur verksamheten ska kunna bedrivas med den nuvarande och kommande bristen på ambulanssjuksköterskor.

Från och med den 1 oktober ändrar SKR, Sveriges kommuner och regioner, sina regler för dygnsvila. Regeln är till för att skydda arbetstagaren – men att kunna jobba dygnslånga pass och sedan vara ledig en längre tid har passat många som pendlar till jobbet i Sollefteå. Nu har åtta ambulanssjuksköterskor i Sollefteå sagt upp sig – och fler väntas göra det i sommar.

Enligt Peter Neuman, länsverksamhetschef för ambulanssjukvården har frågan om personalbrist gått som en röd tråd när de gjort risk- och konsekvensanalys och risken för uppsägningar är något de känt till en längre tid.

– Vi har ju annonser ute nu men vi får inga svar på dem. Det är verkligen ett utmanande läge, säger han.

Längre väntetid på ambulansen

Enligt ett politiskt beslut ska 95 procent av befolkningen i länet nås av ambulans inom 30 minuter. Enligt Peter Neuman nås 90 procent i dagsläget. En siffra som riskerar att sjunka.

– Skulle vi tappa personal och tappa någon ambulans då kan man tänka sig att de mindre akuta utryckningarna får längre väntetid än vad det är i dag, säger han

I klippet svarar Peter Neuman på hur arbetet för att lösa personalbristen går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.