Länsveterinären Helén Löfblad säger att djurägare har ett stort ansvar att leva upp till enligt lag. Foto: SVT

Länsveterinären i Västernorrland: ”Oerhört beklagligt och allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Lagen är tydlig, en djurägare har ett personligt ansvar och är också skyldig att ha kunskap om det djurslag man köper. Och länsveterinären tycker att det är allvarligt och beklagligt att djur far illa på det sätt flera djurorganisationer beskriver. 

På Länsstyrelsen i Västernorrland har man inte sett någon ökning av djurärenden generellt, förutom kattärenden som ökar i år. Däremot tycker man att signalerna från flera djurorganisationer i länet är mycket allvarliga.

– Det måste ofta till en kraftig vanvård för att någon annan ska märka det och så finns det ett motstånd mot att anmäla vänner och bekanta, säger länsveterinär Helén Löfblad. 

Storleken på djuret spelar ingen roll

Kraftig vanvård är inte vanligt menar hon. Uppfattningen är att de flesta försöker sälja eller lämna bort sina djur innan det går så långt.

Men hon ser en risk att ett kortsiktigt tänkande hos den som skaffar husdjur, riskerar att gå ut över djuren. 

– Det är allvarligt att folk skaffar djur på det här sättet. Även om det är små djur är det en individ som ska ha skötsel. Det är beklagligt att folk inte tänker efter innan.

Berömmer djurorganisationer

Hon menar att lagen är tydlig men att resurserna att kontrollera den ”i viss mån är otillräcklig”. Hon berömmer också det arbete de ideella organisationerna lägger ner.

– Jag tycker att deras arbete är oerhört värdefullt. Det finns inte en chans att vi på Länsstyrelsen kan hantera allt. De har en oerhört viktig samhällsroll, säger länsveterinär Helén Löfblad.

DETTA SÄGER DJURSKYDDSLAGEN

Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Den som håller djur eller på annat sätt tar hand om djur ska ha tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov.

Djur ska ges tillräcklig tillsyn.

Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet. Foder, vatten och utfodringsrutiner ska anpassas efter djurets behov.

källa: riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.