Arkivbild. 23 grader utomhus kan snabbt bli 85 i bilen. Foto: Bertil Ericson / TT

Larm om hundar instängda i varm bil

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen fick Sundsvallspolisen samtal om att två hundar satt instängda i en bil stående i solen. Det gick bra den gången men polisen varnar nu för att lämna djur kvar i bilen.

När polisen fick samtalet om de två hundarna som satt i en bil, med ett fönster neddraget lite grann, kontaktade man ägaren som lovade att ta ut hundarna ur bilen.

Varmt även i skuggan

Med tanke på de höga lufttemperaturerna uppmanar nu polisen alla hundägare att inte lämna sina vovvar kvar i bilen. I gassande sol kan det bli uppåt 85 grader varmt i en bil, fast det bara är 23 grader i luften ute.

Även om bilen står i skuggan och det lämnats en glipa öppen i fönstret kan det bli mycket varmt i fordonet. Förutom temperaturen spelar luftfuktigheten också in, ju högre luftfuktighet desto snabbare överhettas djuret.

En hund som drabbats av värmeslag bör läggas i skugga, kylas ner och tas till en veterinär.

Krossa rutan i nödfall

Enligt länsstyrelsen kan 20–50 minuter i en varm bil leda till döden för en hund, beroende på ras, ålder och storlek.

Den som ser en hund eller ett annat djur instängd i en varm bil uppmanas kontakta polisen, notera registreringsnummer, tidpunkt och hur ventilationen fungerar. Samt i nödfall krossa rutan.

TÄNK PÅ:

* Att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst

* Att rasta ofta  och gärna vid en sjö så kan hunden svalka sig

* Att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig

* Att om du kör en kombi  installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till

* Att inte fylla bilen med så mycket bagage att lufttillförseln stryps bak till hunden

* Att aldrig binda hunden i stötfångaren, dragkroken eller liknande  det kan sluta mycket illa om man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!

* Det kan vara betydligt bättre att lämna hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till en plats där hunden inte är lika välkommen.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.