En äldre person avled i december efter att ha smittats av legionella från Domsjöfabrikers biorening. Den del av reningen där bakterierna bildas stängdes omedelbart ned och hålls tills vidare stängd, något som genererar nya problem. Dels släpps högre halter av syreförbrukande ämnen ut i Örnsköldsviksfjärden och dels luktar det tidvis riktigt illa i omgivningarna.
– Vi beklagar verkligen att det luktar, det är inget vi är tillfreds med. Men med den konsekvens legionella kan få, är det ingen tvekan om att vi får stå ut med lukten för att komma till rätta med legionellan, säger Patrik Svensson, miljöchef på Domsjöfabriker.
Problem under flera år
Fabriken har i flera år haft problem med legionella i sin bioreningsanläggning. I fjol fick man tillstånd av Mark- och miljödomstolen att stänga det luftade steget i reningsprocessen sommartid för att minska legionellarisken. Med andra ord fick man tillåtelse att släppa ut mer syreförbrukande ämnen under en del av året. Vintertid skulle hela anläggningen dock vara igång för fullt och nu måste bolaget alltså lösa den nya situationen – att man redan nu ligger på en högre utsläppsnivå.
– Troligen kommer vi att gå tillbaka till Mark- och miljödomstolen och ansöka om en ändring av det tillstånd vi fick i våras, så att det omfattar helår och inte bara sommarmånaderna, säger Patrik Svensson.
Öviksfjärden ett frågetecken
Mittnytt: Vad blir effekterna på Ö-viksfjärden, hur mycket klarar den?
– Det är svårt att säga. Vi har konsulter och experter som tittar på det här och hjälper oss att tolka hur det här påverkar fjärden, säger Patrik Svensson.
Länsstyrelsen kräver att fabriken presenterar en plan för hur man tänker gå vidare.
– Det var vi som beordrade fabriken att stänga och vi kommer att kräva in en handlingsplan. Bolaget måste på något sätt reagera nu – vi vill att de verkligen ser över sitt tillstånd, säger Bengt Gruvin, tillståndsansvarig på länsstyrelsen i Västernorrland.