Lena Asplund (M) lämnar förbundsstyrelsen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen höll Moderaterna i Västernorrland arbetsstämma där man beslutade om det regionpolitiska programmet. På kvällen meddelade Lena Asplund att hon lämnar förbundsstyrelsen för M i länet.

Lena Asplund är regionråd och har varit ersättare i förbundsstyrelsen för M. På arbetsstämman ställde sig en majoritet av ombuden bakom förbundsstyrelsens förslag om avveckling av Sollefteå sjukhus samt Livsstilsmedicin Österåsen, vilket får henne att nu hoppa av från förbundsstyrelsen och sitt uppdrag som kassör med omedelbar verkan.

”Jag kan inte sitta kvar i en förbundsstyrelse som inte ser till hela länets innevånares behov. Det är även djupt oroande att i dessa tider med kriget i Ukraina att förbundsstyrelsen inte ser Sollefteå sjukhus som en stor resurs för Totalförsvaret” skriver Asplund i sitt pressmeddelande som fortsätter:

Regionvalet 2022 Västernorrland

”Att Moderaterna i Västernorrland har en förbundsstyrelse som tvärt emot partiets nationella politik inte väljer att se till inlandets behov gör mig djupt beklämd.”

Intern konflikt inom partiet

Det var för två veckor sedan som Moderaterna presenterade sitt nya förslag inför regionvalet. Redan då avfärdade partiets regionråd Lena Asplund förslaget och kallade det för ”idioti” och sa till SVT att det inte går att genomföra.

Asplunds partikollegor försvarade förslaget med att andra partier inte vågar lyfta frågan om vad som kan plockas bort av dagens vårdutbud i länet och att man behöver tala om ”elefanten i rummet”.

På måndagsförmiddagen kommenterade Asplund sitt beslut för SVT Västernorrland. Hör henne i videon.

Fotnot: Förbundsstyrelsen är partiets högsta ledning i Västernorrland. Där har Lena Asplund suttit som ersättare och som kassör fram tills på söndagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet