Linnéa Claesons föreläsning orsakade storm i Härnösand. Foto: Barbro Sellin, SVT

Linnéa Claeson: ”Jag hänger inte ut enskilda skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har debattören Linnéa Claeson svarat på SVTs frågor om vad som hände i Härnösand.

”Jag tror det är en tidning som valde att skriva att just denna föreläsning ”spårade ur”, det är inte mina ord. ”, skriver hon i sitt svar.

Hon föreläste för gymnasieelever om sexuella trakasserier och näthat i månadsskiftet november-december. Strax efteråt skrev Linnéa Claeson i en krönika i Aftonbladet om en föreläsning där några elever bar sig väldigt illa åt.

Många tolkade det som om det var eleverna i Härnösand hon skrev om, något som inte stämmer enligt ett långt mail till SVT Nyheter Västernorrland.

”Hänger inte ut enskilda”

”I mitt arbete hänger jag inte ut enskilda individer eller skolor och det gäller även i krönikor. Dessa har inga anspråk på att objektivt återge en situation...”, skriver hon.

Hon förklarar att hon i stället försöker belysa problem och strukturer i samhället utifrån erfarenheter i sitt arbete som föreläsare.

”Det viktiga är att poängtera att inga av citaten är påhittade, så här pratar elever högt 2018, och det får konsekvenser.

Vill se förändring

Skolledningen menar att ”några stökade”, men att föreläsningen inte spårade ur. Håller du med

”Jag tror det är en tidning som valde att skriva att just denna föreläsning ”spårade ur”, det är inte mina ord. Och jag har inte pekat på Härnösandsföreläsningen i min text, utan syftet är att skriva om skolmiljö för att så många skolor som möjligt ska fundera kring och arbeta med dessa frågor”, svarar Linnéa Claeson.

Men hon trycker också på det meningslösa att leta syndabockar, vare sig det rör sig om personer eller skolor: ”Att peka ut enskilda kan rentav göra att man missar den stora bilden, det övergripande problemet”, skriver hon.

Erkänner problem

Hon är också positiv till att rektorerna i Härnösand skickade brev till elever och föräldrar efteråt. Det visar att rektorerna erkänner att de precis som alla andra skolor har den här typen av problem och vill förändra det, menar hon.

Anledningen till att krönikan väckte så starka reaktioner, skriver Linnéa Claeson, är att: ”Frågor som rör skolmiljö och hur vi behandlar varandra där engagerar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.