Foto: Kirsty Wigglesworth, TT

Mäklare lurade dementa – fälls för grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsmäklaren skulle hjälpa ett äldre dement par att sälja sitt hus. Det slutade med att hon köpte det själv och priset blev en miljon kronor lägre. Nu döms hon för grovt bedrägeri.

Det var hösten 2014 som mäklaren tecknade avtal om att försöka sälja det äldre dementa parets villa i Sundsvallsområdet. Utgångsbudet bestämdes till 3,5 miljoner kronor.

Ingen visning

Säljarna ville vänta med försäljningen för att först kunna hitta ett nytt boende, det ledde till att ärendet drog ut på tiden. Mäklaren lät fotografera huset men arrangerade inga visningar och huset annonserades inte ut.

Ett och ett halvt år senare köpte mäklaren själv huset – för 2,5 miljoner.

Raderade allt

Det hela uppdagades när bekanta till säljarna kontaktade mäklarens chef. Det visade sig att alla dokument som hade med försäljningen att göra hade raderats ur datasystemet. Någon journal hade heller inte förts av mäklaren.

Mäklaren avskedades och åtalades för grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt bedrägeri.

Får fängelse

Mäklaren själv har hela tiden nekat till brott. Under den utdragna rättsprocessen har det äldre paret avlidit.

Mäklaren fälls nu av Sundsvalls tingsrätt för grovt bedrägeri. Straffet blir fängelse i ett år och två månader.

Rätten konstaterar att brottet har riktats mot två personer som befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av sjukdom och hög ålder. Brottet har avsett ett betydande belopp, och har därför inneburit en synnerligen kännbar skada för makarna.

Köpet gick tillbaka

Efter makarnas död gjordes en uppgörelse mellan mannens gode man och mäklaren. Köpet gick tillbaka.

Dödsbodelägarna sålde senare huset för 3,8 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.