Länsstyrelsen, Region Västernorrland och LRF har jobbat fram den nya strategin som ska ut på remiss i dagarna.
– Livsmedelsstrategin ska underlätta för den som vill starta och driva företag inom livsmedelsproduktion eller förädling, säger Emelie Eriksson, som är projektledare.
Det finns redan en nationell plan som ska stimulera matproduktionen i hela landet – den lokala motsvarigheten handlar dels om att stötta den enskilde företagaren, men också om offentlig upphandling hos exempelvis kommunerna.
Viktigt för hållbarhet och arbetstillfällen
– Vi behöver kolla på hur vi kan främja lokal mat i de offentliga köken, säger Emelie Eriksson.
Varför vill man se en ökad matproduktion i länet?
– Vi har bra förutsättningar för att producera hållbara livsmedel här, sedan gör en ökad självförsörjningsgrad oss mindre sårbara, men framför allt ger en ökad produktion fler arbetstillfällen, säger Emelie Eriksson.