Emelie Eriksson från länsstyrelsen är projektledare för arbetet med den nya livsmedelsstrategin för Västernorrland. Foto: SVT

Ny strategi för länet • Målet: Ökad markanvändning och fler matproducenter

Uppdaterad
Publicerad

En ny livsmedelsstrategi håller på att tas fram i Västernorrland – förhoppningen är att kunna vända den nedåtgående trenden med minskad matproduktion i länet.

– Ökad livsmedelsproduktion ger fler arbetstillfällen i hela länet – även på landsbygden, säger Emelie Eriksson från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen, Region Västernorrland och LRF har jobbat fram den nya strategin som ska ut på remiss i dagarna.

– Livsmedelsstrategin ska underlätta för den som vill starta och driva företag inom livsmedelsproduktion eller förädling, säger Emelie Eriksson, som är projektledare.

Det finns redan en nationell plan som ska stimulera matproduktionen i hela landet – den lokala motsvarigheten handlar dels om att stötta den enskilde företagaren, men också om offentlig upphandling hos exempelvis kommunerna.

Viktigt för hållbarhet och arbetstillfällen

– Vi behöver kolla på hur vi kan främja lokal mat i de offentliga köken, säger Emelie Eriksson.

Varför vill man se en ökad matproduktion i länet?

– Vi har bra förutsättningar för att producera hållbara livsmedel här, sedan gör en ökad självförsörjningsgrad oss mindre sårbara, men framför allt ger en ökad produktion fler arbetstillfällen, säger Emelie Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.