Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tommys mamma berätta om oron för sin son, och hoppet om att lagen ska ändras: ”Kan nästan inte tro att det är sant att det är så här”. Foto: Peter Nässén/SVT

Orolig för sonens säkerhet på HVB-hemmet Solgläntan – nu kräver mamman lagändring

Uppdaterad
Publicerad

”Tommy” bor på HVB-hemmet Solgläntan i Kramfors för att få hjälp med sitt narkotikamissbruk. Trots att tanken är att han ska få hjälp är hans mamma ständigt orolig för att han ska återfalla i missbruk. Nu kräver hon att regeringen håller sitt löfte och ändrar socialtjänstlagen.

SVT har tidigare berättat att den nuvarande socialtjänstlagen gör att HVB-hem inte kan stoppa att ungdomarna tar med sig vapen och droger. 

”Tommy”, som vi kan kalla honom honom, bor på ett behandlingshem, och hans mamma ingår i en föräldragrupp som alla har sina barn på Solgläntan.

Två återfall på behandingshemmet

De har sett på nära håll sett hur socialtjänstlagen skapat problem för deras barn.

– Integriteten är viktigare än säkerheten, min egen son har fått återfall två gånger inne på behandlingshemmet, säger Tommys mamma.

Som hon ser det är problemet att personalen inte får söka genom ungdomarnas väskor och inte heller ta deras mobiltelefoner enligt Ivos nya sätt att jobba för att få behandlingshemmen att följa lagen.

”En mardröm”

Men enligt kritikerna har resultatet blivit att personalen inte kan stoppa ungdomarna från att ta med vapen och droger till hemmet.

– Det är en mardröm. Jag tycker att han ska ha det bättre där än hemma. Jag kan inte övervaka min myndige son på samma sätt som man kan på ett HVB-hem. Jag vill att HVB-hemmen ska få förutsättningar att utföra det uppdrag man är satta att utföra, säger mamman.

Hoppas på lagändring

Nu sätter hon sitt hopp till att regeringen ska hålla det löfte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) gav i en intervju med SVT för några veckor sedan, att det är ett prioriterat område för regeringen att ändra socialtjänstlagen.

– Man vill inte ha en son hemma som beställer droger när han vill, har skulder och som sover med ett vapen under kudden. Han behöver skyddas från sig själv, säger Tommys mamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.