Foto: SVT

Man i 25-årsåldern dömd till tio års fängelse för mordförsök i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern från Härnösand döms till fängelse i tio år för försök till mord. Det sedan han attackerat en man i 30-årsåldern med kniv och huggit honom bland annat i bröstkorgen och i ryggen.

Mordförsöket skedde i mitten av januari i centrala Sundsvall.

Den åtalade mannen, som också döms för narkotikabrott av tingsrätten, ska ha haft en knarkskuld till brottsoffret, och som den senare ville driva in.

Mannen, som bar skottsäker väst och var narkotikapåverkad vid brottstillfället, nekar till mordförsöket och menar att kniven tillhört offret och att han bara plockat upp den från marken och fäktat med den mot offret. Han förklarar sitt agerande med att han handlat i nödvärn.

Skadestånd

Men Sundsvalls tingsrätt anser det vara styrkt att han attackerat den andre mannen och försökt döda honom.

Enligt domstolen har det ”funnits en beaktansvärd risk att (NN) skulle dö om skadorna inte kom under behandling”.

Rätten menar åtminstone ett av knivutfallen mot offret var ett ”bestämt hugg”, som därmed objektivt sett varit ett försök att döda mannen.

Den åtalade ska utöver fängelsestraffet också betala 133 400 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.