Det har bara funnits en misstänkt för Evamordet.

Man intressant i Evafallet

Uppdaterad
Publicerad

Det har bara funnits en formellt misstänkt för Evamordet, men nu har det kommit in tips på nytt. Det finns också en man i Evas närhet som varit föremål för polisens intresse.

Utredningen av Evamordet, Västernorrlands äldsta så kallade cold case, är fortfarande öppen och inte preskriberad – därför råder förundersökningssekretess.

SVT har ändå genom omfattande research kunnat klarlägga att det förutom den huvudmisstänkte så kallade cykelmannen, finns ytterligare en man som intresserat polisen.

Förhörd flera gånger

Han är förhörd ett stort antal gånger, men har aldrig delgivits misstanke.

– Han är förhörd, likaväl som de andra som stod Eva närmast. Och inte bara en gång utan flera gånger, säger Börje Öhman, presstalesman för polisens Region Nord.

Men enligt SVTs poliskällor har den aktuelle mannen genom åren varit den ende utöver den så kallade cykelmannen som varit intressant i utredningen.

Omständigheter

Den finns en del omständigheter som är besvärande för honom, och han har inget vattentätt alibi vid tidpunkten för mordet.

För att kunna få en så heltäckande bild som möjligt av de här omständigheterna har SVT även pratat bland annat med personer i Evas innersta krets, personer som också känner den här mannen.

Mannen har vid tiden för mordet en nära relation både till Eva och hennes syster Annelie. Nu har han lovat hjälpa Eva med det sista flyttlasset till Sundsvall, där hon fått jobb som syo-konsulent.

Träffas på kvällen

På kvällen fredag 25 september 1987 träffas Eva, hennes syster Anneli, en kompis till dem och mannen hemma hos honom. Det pratas bland annat om flytten.

Mannen är förälskad i Eva, men Evas bekanta har berättat för SVT att hon är mer reserverad. Nu, när hon ska lämna Kramfors, har han fått klart för sig att hon i stället är intresserad av en annan man.

Skjutsas hemåt

Vid kvart i elva bryter de upp från mannens lägenhet, och kompisen skjutsar Eva mot föräldrahemmet. Eva har med sig Annelis hund Laban och för att kunna rasta honom ber hon om att få bli avsläppt knappt en kilometer hemifrån.

Mindre än en halvtimme senare ligger både hon och hunden döda i ett skogsparti, brutalt knivmördade.

Mordplatsen är bara 150 meter från föräldrahemmet.

Inget alibi

Hunden Laban som springer okopplad vid tillfället uppges vara mycket skygg för främlingar, men mördaren lyckas döda honom med ett enda hugg.

Var den aktuelle mannen varit och vad han gjort under en tvåtimmarsperiod vid tidpunkten för mordet har inte definitivt kunnat klarläggas.

Han säger i förhör att han av nån anledning börjat känna stark oro för att det hänt Eva något på hemvägen, att han ringt till Evas föräldrahem totalt fyra gånger under natten och att han också åkt med bil dit tre gånger fram och tillbaka för att kolla om hon kommit hem.

Ord mot ord

Han säger också att han ringt kompisen som skjutsade Eva och vädrat sin oro – något som kompisen bestämt förnekar på SVT:s fråga. Ord står alltså mot ord.

Strax efter halv ett på natten dyker mannen upp på nattklubben på Hotell Kramm och frågar där flera personer om de sett Eva. Det ösregnar ute och ett vittne som träffar mannen reagerar på att han är genomblöt från topp till tå när han anländer till Kramm.

Ringer systern

Klockan halv sju på lördagsmorgonen ringer han Evas syster Anneli på hennes jobb och tycker att hon ska ge sig ut och leta efter Eva.

Anneli vet då inte att Eva aldrig kommit hem på kvällen. Han ringer flera gånger i samma ärende.

Anneli berättar att hon inte riktigt förstår oron; Eva skulle ju bara hem och lägga sig kvällen före. Hon blir också lite irriterad över att han gör henne orolig.

Visar ingen oro

En annan kompis till Eva berättar för SVT att hon träffar mannen under lördagsförmiddagen, innan det är känt att Eva och Laban är försvunna.

Kvinnan söker Eva, de ska hjälpas åt med en hästtransport under dagen men hon får ingen kontakt med henne. Hon berättar för SVT att mannen inte visar någon som helst oro för Eva inför henne; ”han verkade bara lite fundersam över var hon kunde vara”.

Han berättar enligt kvinnan inte heller för henne det som han sedan säger i polisförhör – att han ringt många samtal under kvällen och natten för att kolla var Eva är och om hon kommit hem, och att han också ska ha kört hem till Eva flera gånger för att kolla om hon var hemma men inte fått klart för sig vart hon tagit vägen.

Anmäls försvunnen

Först senare under lördagsförmiddagen får Evas familj klart för sig att Eva inte kommit hem och inte heller sovit över hos någon kompis. Hon anmäls då försvunnen.

När hon hittas död i skogsdungen nära hemmet vid tretiden ringer systern Anneli, enligt hennes egen berättelse, till mannen och berättar.

Han åker då omedelbart till fyndplatsen – enligt Anneli utan att hon berättat för honom exakt var – och hittar enligt flera vittnen på plats direkt till Evas kropp.

På fyndplatsen

När den första polispatrullen anländer för att bland annat spärra av fyndplatsen, är mannen där.

En av polismännen, som SVT pratat med, säger att mannen uppträder påstridigt snarare än chockat och upprivet, och att han vägrar lämna platsen. Först när han hotas med gripande avlägsnar han sig.

Men trots de besvärande omständigheterna, och trots ett möjligt svartsjukemotiv, kan han inte bindas vare sig till platsen eller till brottet.

Ingen husrannsakan

Gjordes det någon undersökning av hans bostad?

– För att göra husrannsakan måste man ha en skälig misstanke. Och han är aldrig delgiven misstanke, säger Börje Öhman vid polisen.

De tips ni fått in på senare tid, pekar de åt samma håll?

– Vid den senaste publiciteten om det här fick vi in två tips. Det ena har lämnats in förut och där ville tipslämnaren dubbelkolla att vi tagit hand om det. Det andra är ett nytt tips, men det är initialt ganska vagt. Därför behöver vi göra ett förhör för att se om det kan komma fram nya omständigheter. För vi behöver nya omständigheter, säger Börje Öhman.

Vill inte kommentera

SVT har varit i kontakt med den aktuelle mannen som inte vill ge några kommentarer.

Nästan 30 år efter mordet står alltså utredningen fortfarande och stampar. Och hur som helst går Eva Söderströms mördare ännu så länge fri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.