Hör vad Annica Odelind, utvecklingsledare mot mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Västernorrland, tycker saknas i debatten om mäns våld mot kvinnor. Foto: Eva Harström SVT

”Männen måste ställa sig upp och säga att det här är fel”

Publicerad

Män som slår kvinnor måste uppmärksammas och männen måste ta sitt ansvar. Det var några av budskapen under en temadag mot mäns våld mot kvinnor som Länsstyrelsen Västernorrland bjudit in till.

Under måndagen samlades personal som arbetar med just utövarna – de som slår – för att få lära sig mer om bland annat hur de ska få männen själva att ta tag i problemet.

– Vem bär ansvaret för våldet? Vi måste fokusera mer på utövarna och även uppmärksamma det arbete som görs, säger Annica Odelind, utvecklingsledare mot mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Västernorrland.

Viktigt att våga prata

Hon menar också att det är viktigt att börja prata om det och våga ställa frågor till vänner och nära anhöriga för att komma åt problemet. Men framförallt måste männen ta sitt ansvar.

– Jag skulle vilja att männen vågar ställa sig upp och säga att det här är fel, säger Annica Odelind.

Hon saknar manliga förebilder i debatten.

– Män lyssnar till män. Får vi mer män att prata i frågan, så vore jag jättenöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.