Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theresa Bystedt och Mikael Andersson-Knut, berättar om vad studieförbunden betyder för dem. Foto: Shanker Prem/SVT

Manifestation i Sundsvall mot minskade anslag till folkbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen samlades människor på Stora torget i Sundsvall för att visa sitt missnöje efter regeringens förslag på nedskärningar till studieförbunden.

Theresa Bystedt som jobbar som verksamhetsansvarig på Pipeline i Sundsvall känner en oro för hur musikklubben Pipeline kommer att påverkas av sänkta anslag, genom att de samarbetar med studieförbundet Sensus.

– Pipeline har inga egna instrument och utrustning, vi lånar ju av Sensus på våra konserter. Vi har inga anslag från Sundsvalls kommun för att kunna köpa in sådana saker, säger hon.

Demokratifråga

Pipeline samarbetar i dag med Sensus genom lånade replokaler där ett 10-tal band repar. Mikael Andersson-Knut är verksamhetsutvecklare på Sensus och spelar även i The Confusions från Sundsvall och han menar att minskade anslag till studieförbunden är en demokratifråga.

– Att vi kan vara tillsammans och lära av varandra det är ju liksom fundamentet i allt och ganska unikt för Sverige. Börjar man att tulla på det så är man inne på en farlig väg. Det är en stor demokratifråga, säger Mikael Andersson-Knut.

Hör Theresa Bystedt och Mikael Andersson-Knut i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.