Camilla Rudholm fortsätter kämpa för Lottas rättvisa. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Manifestation för att hedra Lotta Rudholm

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Hand i hand för kvinnofrid anordnade i dag en manifestation på Stora torget i Härnösand. Människor samlades för att minnas och hedra Lotta Rudholm som för exakt ett år sedan blev misshandlad till döds.

Varje år dör 17 kvinnor till följd av våld i nära relationer. Lotta Rudholm blev en av dem när hon på dagen för ett år sedan mördades. I dag hölls manifestationer i Härnösand, Stockholm och Umeå i hopp om att väcka opinion för att få till eny lag; Lex Lotta. Tanken med lagen är att åklagare får tydliga verktyg och direktiv att använda sig av allmänt åtal när den utsatta kvinnan inte står fast vid sin anmälan.

LÄS MER: Fallet Lotta anmäls till justitiekanslern

I Härnösand och Umeå hölls manifestationerna av den ideella föreningen Hand i hand för kvinnofrid.

– Vi vill ju aldrig att en enda kvinna till ska behöva bli dödad i en nära relation, säger Lena Sandlin från Hand i hand för kvinnofrid till SVT under manifestationen i Umeå.

Svårt för Lottas syster

På Stora torget i Härnösand samlades människor till minne av Lotta Rudholm. Det senaste året har varit oerhört tungt för Lottas syster Camilla som var på plats.

– Det är jättesvårt att beskriva men det har varit ett mardrömsår. Det känns som om man har varit med i en filminspelning på något sätt, säger Camilla Rudholm.

”Då kommer alla tårar”

– När man är ensam hemma, då kommer alla tårar och allting men jag kommer att kämpa in i det längsta för Lotta, jag kommer aldrig ge mig, säger hon.

LÄS MER: Fallet Lotta – Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet