• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

I sommar kommer en extern aktör ta över driften av Mannaminnes restaurang och hotell. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mannaminne lever vidare med lokal entreprenör

Uppdaterad
Publicerad

Mannaminne, ”kulturbyn” i Nordingrå, har gjort klart med en entreprenör som tar över restaurangen och hotelldelen.
– Det känns jättebra, säger stiftelsens ordförande Karin Skoglund.

I slutet av januari avled Mannaminnes grundare Anders Åberg som tillsammans med hustrun Barbro och en stiftelse stått för driften av området sedan 2012. Då fanns redan planerna på att låta någon annan ta över serveringen och boendet.

– Det har tagit lite tid att hitta rätt, vi vill att verksamheten ska fortsätta i Anders och Barbros anda och den är ju integrerad i den övriga verksamheten. Sedan i höstas har vi haft samtal med de här personerna och det har känts jättebra, de är från trakten och visar stort engagemang. Det har varit mycket som måste sys ihop och Anders död inverkade förstås också men nu är det klart, säger Karin Skoglund.

Ännu hemliga

Vilka entreprenörerna är och hur de tänker sig sin satsning kommer att offentliggöras 6 april. För Stiftelsen Mannaminnes del kan man se den närmaste framtiden an med viss tillförsikt även om det finns ett par stora frågetecken i skyn: finansiering och utveckling.

– Grundproblemet är att vi är underfinansierade från början och nu vill regionen inte vara med längre, i år får vi 500 000 kronor men sedan är det slut. Vi har dock ansökt om en så kallad brygga för att förlänga stödet. Men vi har kvar 900 000 kronor per år från Kramfors kommun och tittar på en mängd tänkbara lösningar och samarbeten med till exempel länsmuseet och Technicus.

Skjuter på frågan

Nyligen kom kulturministern Alice Bah Kuhnke (Mp) med beskedet att det inte blir några statliga pengar till Mannaminne men man hoppas ändå på hjälp från statliga institutioner som Statens Konstråd och Riksantikvarieämbetet.

Andra stora frågan, områdets utveckling, får vänta.

– Den frågan skjuter vi på tills efter säsongen men vi vill gärna se att det kreativa arbetet fortsätter, säger Karin Skoglund.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mannaminne

Mer i ämnet