Foto: SVT

Människorättsorganisation anmäler rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders anser att en patient på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall fått mycket bristfällig vård och fått sina mänskliga rättigheter kränkta. Nu anmäler man kliniken till justitieombudsmannen, JO.

Det gäller en patient som tvångsvårdats på kliniken i 18 år. CRD menar bland annat att mannen inte fått tillräcklig information om olika behandlingsmetoder, utsatts för omotiverade intrång i privatlivet, privata saker har tagits i beslag och nekats både permission och bevakad utgång.

– Att vara intagen för tvångsvård innebär i sig mycket stora begränsningar i den personliga friheten. Därför är det viktigt att skapa rätt förhållanden för att den som vårdas mår så bra som möjligt och ges förutsättningar att kunna återgå till ett liv i frihet. Tyvärr är bristerna i detta fall inte unika, det är ett generellt problem i Sverige i dag att mänskliga rättigheter kränks inom tvångsvården. Det ser vi inte minst i de fall vi på Civil Rights Defenders driver, säger Annika Åkerberg människorättsjurist på Civil Rights Defenders i ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis menar organisationen att kliniken brutit mot ett flertal lagar, bland dem Patientlagen, Hälso- och sjukvårdslagen och Europakonventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.