Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landshövding Berit Högman (närmast kameran) deltog i juryn när Västernorrlands två landskapsrätter skulle utses. Foto: Abdullatif Haj Mohammad SVT

Landskapens smaker presenterades på en tallrik: ”En fantastisk mathistoria”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges 21 landshövdingar har nu engagerat sina län för att ta fram 25 nya landskapsmåltider.

Maträttstävlingen görs i samarbete med lokala restaurangskolor där en gymnasieelev kompletterar varje tävlingslag samt att maträtterna måste innehålla råvaror från minst en lokal producent.

Tävlingsdagen är på restaurangskolan i Härnösand och eleverna där hjälper till under dagen med att servera maträtterna och få praktisk erfarenhet i köken tillsammans med professionella kockar. Samarbetet med gymnasieskolorna är viktigt då vi behöver ny kompetens i branschen samt öka intresset för att arbeta inom besöksnäringen.

– I Västernorrland har vi även ett samarbete med lokala restaurangskolor där gymnasieelever kompletterar tävlingslagen vilket är viktigt för att stärka framtidens kompetens inom restaurangnäringen, säger Malin Vikström, projektledare för landskapsrätter Medelpad och Ångermaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer