Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkemedelsföretaget NorthX Biologics i Matfors kommer bli en av hörnstenarna i utvecklingen av avancerade läkemedel. I videon kan du se och höra Helena Strigård, vd NorthX Biologics. Foto: Per-Erik Ström SVT

Läkemedelsjättar på besök i Matfors – medicinföretag del av unik nationell satsning

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsföretaget NorthX Biologics i Matfors kommer att bli en av hörnstenarna i utvecklingen av avancerade läkemedel med en helt nybyggd innovationhub som invigs till hösten.

– Vi har en viktig roll om Sverige ska bli världsledande inom ATMP. Vår roll är att vi tillverkar och processutvecklar läkemedel inom de här avancerade terapierna, säger Helena Strigård, vd NorthX Biologics.

Tidigare under veckan samlades de flesta av Sveriges stora läkemedelstillverkare för en konferens på läkemedelsföretaget i Matfors.

Regeringen har gett Vinnova (Verket för innovationssystem) uppdrag att etablera ett nationellt innovationskluster, där Matforsföretaget ingår. Klustret ska göra Sverige världsledande för avancerad läkemedelstillverkning.

Avancerade terapiläkemedel (ATMP)

Avancerade terapiläkemedel baseras på celler, vävnader eller gener. De delas in i somatiska cellterapier, genterapier och vävnadstekniska produkter, samt kombinationsläkemedel som innehåller avancerade terapiläkemedel.

2021 utsågs NorthX till ett nationellt innovationsnav för avancerade terapier och vacciner. Deras ambitionen är att bli en internationellt ledande cell- och genterapitillverkare och partner för innovativa läkemedelsutvecklingsföretag. Företaget tillhandahåller processutveckling och tillverkningstjänster med expertis inom plasmider, proteiner och andra avancerade biologiska ämnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.