Gudrun Lidfalk, 71, tog sitt flygcertifikat för fyra år sedan. Foto: SVT

”Man blir aldrig för gammal för att flyga”

Uppdaterad
Publicerad

På Mellansels flygklubb är det pensionärerna som dominerar. Att ta certifikatet efter 65 är inget problem – man är aldrig för gammal för att lära sig flyga, säger de själva.

I Mellansel utanför Örnsköldsvik finns en flygklubb med långa traditioner. Det började som en segelflygklubb men runt millenieskiftet avtog den biten och motorplanen tog över.

Klubben har 55 medlemmar och drygt 20 flygplan vilket gör den till en av Norrlands största.

Motivation saknas inte

Det kan ta över ett år att ta certifikatet. Massor med teori ska läsas in och sådant brukar ju inte bli lättare med åren. Men i Mellansel finns motivationen – bland sextiofemplussarna.

– Det är en frihetskänsla som inte går att beskriva, säger Malte Eurenius, 70, om att flyga.

Gemensam aktivitet för paret

Gudrun Lidfalk var 67 år när hon tog sitt första certifikat. Sedan har det blivit ett till så nu kan hon köra upp till nio passagerare om hon vill.

– Det var min man som var intresserad och vi tänkte att när vi nu bestämt oss för att leva ihop så kunde det här bli en gemensam grej, berättar hon.

Eget flygfält

Klubbens nestor är Arne Sjöblom, 83 år. Han har till och med eget flygfält hemma på sitt jordbruk nån mil bort. Han menar att för gammal för att flyga blir man aldrig.

– Nä, bara flygläkaren skriver under tillståndet så går det bra, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.