Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsministern vill snabbutreda de ekonomiska behoven för en grön omställning. Redan före valet, i mitten av augusti, ska utredningen vara klar. Thorwaldsson pekar ut behovet av ekonomiska styrmedel för göra industrin grön. Foto: Pierre Ragnehag

Mer pengar till grön omställning i Norrland snabbutreds

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tempo i det som kallas ”en grön industrirevolution” i Norrland. Regeringen vill nu snabbutreda de ekonomiska behoven för en grön omställning och nyetablering av industrier. Det handlar om allt från fossilfritt stål i Norrbotten till vätgasfabriker i Ånge.

– Helst ska allt vara klart i morgon, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på besök i Örnsköldsvik.

Han är på plats för att vara med och ta de första spadtagen till statliga forskningscentrat RISE nya 350-miljonerssatsning. 

Här ska entreprenörer få en möjlighet att få hjälp av forskare att göra sina idéer kommersiellt gångbara, hoppas ministern.

Krävs mer statligt stöd

Thorwaldsson är noga med att betona att satsningen på ny fossilfri industri ska ske i samarbete med näringslivet, men säger samtidigt att det kommer att krävas fler och mer statliga pengar för att stötta utvecklingen.

Dessutom ska Sverige vara koldioxidneutralt redan 2045, enligt regeringens plan.

I mitten av augusti, i god tid före valet, ska hans snabbutredning om omställningens ekonomiska behov vara klar.

Hör näringsministern i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.