Foto: TT/montage

Migrationsverket anlitar Lexbase-bossen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har anlitat advokaten Hans Backman som tidigare var styrelseordförande för den kritiserade sajten Lexbase att föra myndighetens talan i striden om Ocean Gala.

Det har varit en lång och utdragen strid som pågått under sommaren mellan Ocean Galas leverantör Floating Accommodations och Migrationsverket. Migrationsverket vägrar att betala notan på 800 000 kronor per dag, eller 280 miljoner per år, eftersom man anser att leverantören inte uppfyllt kraven man ställt på företaget. Floating Accommodations menar däremot att myndigheten medvetet försökt förhala och försvåra processen.

Talar i Ocean Gala-historien

Nu visar det sig att Migrationsverket har tagit extern juridisk hjälp från advokaten Hans Backman. Han har tidigare varit styrelseordförande för den kritiserade sidan Lexbase. I interna mejl som Aftonbladet tagit del av dyker hans namn upp vid ett flertal tillfällen. Hans Backman ska bland annat föra talan för Migrationsverket i Ocean Gala-historien, dock vill han inte gå in på exakt vad det innebär och vad han gör för Migrationsverket utöver just det. 

Asylbåt i Härnösand

Kritiserades hårt

Lexbase är en sida som fungerar som en sökmotor där man kan se vilka som är dömda för brott. Personer listas på en karta vilket gör det möjligt se vilka i ens närhet som är brottslingar. Men lanseringen stod inte utan kritik. Sajten anmäldes över 100 gånger till Justitiekanslern, JK. Såväl dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) som Morgan Johansson (S) fördömde Lexbase. 

”Är ett Seriöst företag”

Hans Backman var enligt Bolagsverket styrelseordförande i Lexbase mellan september 2015 till maj 2016. 

– Det är ett seriöst företag, säger han till Aftonbladet. 

Willis Åberg vid Migrationsverket säger att anledningen till att myndigheten tar in juridisk hjälp främst beror på resursbrist. 

– Han har plockats in i vår upphandling. Det är inget som utifrån det har hindrat att vi har tagit hans kompetens i anspråk, säger Willis Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet