SVT kan nu avslöja att den man som misstänks för övergrepp på flera barn, arbetat på en kommunal skola i Sundsvall. Foto: Foto: Jonas Ekströmer / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avslöjar: Misstänkt för sexuella övergrepp på barn jobbade på skola i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja att den man som i media omnämnts som ”idrottsledare” och misstänks för övergrepp på unga, arbetat på en kommunal skola i Sundsvall där han bland annat stått som en av kontaktpersonerna för trakasserier och kränkningar.

Mannen är åtalad för bland annat våldtäkt, köp av sexuell handling av barn och försök till utpressning mot flera unga under 18 år. Misstankarna i åtalet gäller tio unga och händelser som ska ha ägt rum under 2019, 2020 och i år. 

Det har tidigare framkommit att det finns en koppling till en idrottsförening i Medelpad där mannen varit verksam. Nu bekräftar skoldirektören i Sundsvall, Urban Åström, att mannen jobbat i Sundsvalls kommun.

– Den här personen har varit anställd på en av våra skolor.

Informerades i somras

Om brottsmisstankarna har någon koppling till mannens arbete i skolan vet vi inte. Åklagaren har hittills inte kommenterat det.

– Det fanns inga tecken på att personen skulle ha gjort något brottsligt i vår verksamhet, säger skoldirektör Urban Åström.

Han säger att han fick information om ärendet i somras, men inte minns detaljerna kring hur och varför han blev underrättad.

– Jag vet att det varit en situation kring en tidigare anställd, svarar han och ber att få återkomma när han skaffat mer information.

Mannen varit kontaktperson för utsatta

Enligt dokument som SVT tagit del framgår att mannen varit en av skolans kontaktpersoner i likabehandlingsplanen. Han har varit en av de vuxna som barnen ska vända sig till i förtroende. En omständighet skoldirektören inte verkar känna till när vi pratar med honom först.

– Det där får jag återkomma till, säger Urban Åström. Här hör du intervjun med honom som gjordes senare under dagen.

I skolans likabehandlingsplan står att ”Det råder ett absolut förbud för alla att kränka, diskriminera eller trakassera elever. All personal inom barn-och utbildningsförvaltningen har handlingsplikt och skyldighet att utreda och vidta åtgärder. Syftet med en likabehandlingsplan är att elever ska skyddas mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Kollat belastningregistret

Enligt skoldirektören har skolan inte haft några indikationer på att något brottsligt ska ha begåtts under anställningstiden i kommunen. Men polisen har kontaktat kommunen sedan anmälan mot mannen kom.

Är misstankarna kopplade till mannens arbete?

– Absolut inte, svarar Urban Åström.

Den åtalade nekar till samtliga brottsmisstankar.

Mannen har varit anställd till och från i skolan i Sundsvall sedan 2014 och slutade i fjol på egen begäran.

Vet du mer? Tipsa oss på vasternorrland@svt.se Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsledare misstänkt för sexbrott

Mer i ämnet