På fredagen häktades kvinnan som misstänks för mordet på nyårsdagen i Sundsvall. Hör polisens utredningschef om läget. Foto: Ylva Holmgren SVT

Misstänkta kvinnan medgav häktning för mordet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 50-årsåldern som på sannolika skäl misstänks för mordet på en jämnårig kvinna i en lägenhet i centrala Sundsvall på nyårsnatten häktades på fredagen mot sitt nekande.

Däremot motsatte sig kvinnan inte häktning, vilket hon meddelade via sin advokat Christian Shumkov när häktningsförhandlingen i Sundsvalls tingsrätt inleddes på fredagsförmiddagen.

Den fortsatta förhandingen hölls sedan bakom stängda dörrar på begäran av vice chefsåklagare Peter Salzberg, med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Nyårsmord i Sundsvall

På åklagarens linje

Sundsvalls tingsrätt gick på åklagarens linje och häktade kvinnan. Utöver påföljdsfrågan – det vill säga det faktum att mord ger mer än två års fängelse – angav åklagaren tre häktningsskäl:

• Att kvinnan på fri fot kan förstöra bevis eller på annat sätt försvåra utredningen

• Att det finns risk att kvinnan avviker

• Att det finns risk för att hon på fri fot begår fler brott.

Psykiatrisk undersökning

Kvinnan ska också genomgå en mindre psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Tingsrätten utfärdade även restriktioner för henne under tiden i häkte, vilket betyder att hon inte få ha kontakt med någon annan än sin försvarare så länge hon sitter häktad.

Enligt uppgifter till SVT Västernorrland anses kvinnan vara knuten både till brottsplatsen och till själva gärningen.

Advokat Christian Shumkov vill inte lämna några övriga kommentarer vare sig till häktningen eller till utredningen i stort, mer än att hans klient förnekar brott.

Hittades död i lägenheten

Det var tidigt på nyårsdagens morgon som larmet om mordet kom in till polisen. Mordoffret hittades inne i den aktuella lägenheten och den misstänkta kvinnan greps kort därefter.

Ingen av dem är skrivna på adressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet