Konflikten mellan grannarna var ovanligt hätsk – grannens två övervakningskameror riktade mot offrets hus spelar en viktig roll i åtalet. Foto: Ur polisens förundersökning

Misstänkta kvinnan psykiskt frisk – riskerar fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

Idag fortsätter rättegången mot den kvinna som misstänks ha mördat en 73-årig man med tio knivhugg på en mindre ort i Sollefteå kommun under nyårshelgen. Kvinnan har förklarats inte lida av någon allvarlig psykisk störning.

Kvinnan har under hela rättegången nekat till mord men har erkänt att hon knivhuggit mannen tre gånger. Ett av åklagarens starkaste bevis mot de inblandade är övervakningsfilmer tagna med kameror som de åtalade själva satt upp.

Bitter grannfejd

Under rättegången har det framkommit att kvinnan haft en bitter konflikt med 73-åringen som varat flera år. Det har handlat om pengar och relationer.

Mord i Sollefteå

Förutom den mordåtalade kvinnan står två män i 50-års åldern inför rätta misstänkta för grovt skyddande av brottsling. De ska ha försökt undanröja bevis efter mordet. Bägge männen är vänner till kvinnan.

Riskerar fängelse

Rättegången gjorde en paus eftersom kvinnan skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning – som nu är klar. Undersökningen visar att kvinnan inte lider av någon allvarlig psykisk störning och inte heller hade någon sådan vid tidpunkten för mordet.

Det innebär att kvinnan, om hon befinns skyldig till mordet, inte kan dömas till vård utan endast fängelsestraff kan bli aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Sollefteå

Mer i ämnet