Konflikten mellan grannarna var ovanligt hätsk – grannens två övervakningskameror riktade mot offrets hus spelar en viktig roll i åtalet

Livstidsdömd för Sollefteåmordet vill få straffet sänkt – begär att HD prövar fallet

Uppdaterad
Publicerad

Hon dömdes till livstids fängelse för nyårsmordet i Sollefteå kommun i både tingsrätten och hovrätten.

Nu överklagar hon till Högsta Domstolen i hopp om att få straffet sänkt.

En kvinna i 45-årsåldern dömdes för mordet på nyårsaftonen 2020 i Sollefteå kommun. Både tingsrätten och hovrätten var ense om att kvinnan utdelat tio knivhugg i akt och mening att döda en 73-årig man.

Kvinnan har hela tiden hävdat sin oskuld, men tack vare en övervakningskamera som fångade stora delar av händelseförloppet har rätten kunnat klargöra hur det hela gick till.

Mord i Sollefteå

Skiljaktighet i hovrätten

När fallet togs upp i hovrätten tidigare i somras rådde viss skiljaktighet bland domarna. Två av dem ansåg att kvinnan skulle dömas till 18 års fängelse i stället för det livstidsstraff som rätten slog fast. De pekade på den relativt nya lagändringen i brottsbalkens bestämmelse om mord, där bland annat frågan om att offret ska ha blivit utsatt för svårt lidande ska tas i beaktande när påföljd bestäms.

Det är precis den detaljen som den dömda kvinnan och hennes advokat nu lyfter i sitt överklagande till Högsta Domstolen.

– Det är jättesvårt att få en prövning i HD, men inom de ramarna så tycker jag ändå att vi kanske har bättre chanser än vanligt med tanke på att lagändringen är så pass ny, säger advokaten Jakob Lindgren.

”Ett kortvarigt angrepp”

I överklagandet yrkar de på att kvinnan ska dömas till 18 års fängelse och skriver bland annat att: ”gärningen har handlat om ett kortvarigt angrepp och ett snabbt förlopp där målsäganden enligt rättsläkaren blev medvetslös efter högst någon minut (ett fåtal hjärtslag). Det finns inte något som tyder på att målsäganden orsakats något svårt lidande.”

– Det är viktigt att poängtera att min klient inte har ändrat sin ståndpunkt gällande ansvar. Det är inte så att hon helt plötsligt har erkänt och nu vill ha sänkt straff, men i överklagandet har vi valt att rikta in oss på den här detaljen för att se om vi kan få det prövat av den högsta instansen, säger Jakob Lindgren.

Uppdatering: Den 31 augusti meddelade Högsta domstolen att man inte meddelar prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Sollefteå

Mer i ämnet