Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen mobil på hela dagen – det är Timråskolans nya regel. Men Meija Lundin, Isabelle Grinde och Nellie Böhlén tror inte att det kommer förebygga mobbning – hör dem utveckla i klippet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Elever på Arenaskolan i Timrå protesterar mot mobilförbud: ”Känner sig mindre trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Förhindra mobbning, höja resultaten och öka koncentrationen – det är vad Arenaskolan i Timrå hoppas på med ett totalt mobilförbud under hela skoldagen. Beslutet togs av ledningen under sommaren och för eleverna kom det som en rejäl kalldusch vid skolstarten.

Nu har eleverna startat en namninsamling för att häva förbudet.

Att inte ha mobiltelefonen på lektionen har varit en regel som gällt länge på Arenaskolan, men under sommaren har ledningen tänkt till och från höstterminen 2023 gäller andra regler. Nu ska mobiltelefoner antingen lämnas hemma under skoldagen eller i ett skåp på skolan.

Tidigare har SVT berättat om så kallade ”exposekonton”, där barnen hängs ut på sociala medier. Något som några elever på Arenaskolan hade varit med om.

”Mindre trygg”

Meija Lundin Isabelle Grinde, Nellie Böhlén reagerade med vad som måste kallas bestörtning:

– Man känner sig mindre trygg utan mobil. Man kan inte ringa mamma eller pappa om det händer något, säger Meija Lundin och får medhåll av sina kompisar.

Ska förhindra mobbning

Ett argument som skolledningen framfört ska vara att ett mobilförbud skulle minska mobbning och trakasserier. Ett argument som inte alls håller, menar tjejerna:

– Det kommer ju inte minska alls. Sådant fortsätter ju bara efter skolan istället. Saker kommer att hända iallafall, säger Isabelle Grinde.

– Det kommer att fortsätta ”face to face” istället och då kommer det att vara svårt för den som blivit utsatt att få hjälp, säger Nellie Böhlén.

I klippet nedanför: Så tänker skolans rektor om förbudet, och om protesterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas elever generellt av att vara utan mobilen? Och kommer elevernas protest går igenom? Hör vad skolans rektor Annelie Granö Sörell säger i videon. Foto: Hans Lindblom/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.