Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas elever generellt av att vara utan mobilen? Och kommer elevernas protest går igenom? Hör vad skolans rektor Annelie Granö Sörell säger i videon. Foto: Hans Lindblom/SVT

Rektorn på Arenaskolan om elevernas mobilprotest: ”För elevernas bästa”

Publicerad

Ett totalt mobilförbud är infört på Arenaskolan i Timrå, något som fått elever att protestera. Enligt rektorn Annelie Granö Sörell är beslutet något som vuxit fram och inte något som beror på specifika problem.

– Men forskning visar att ett förbud gör att elever får lättare att koncentrera sig, säger hon.

Det finns nu två högstadieskolor i Timrå som har förbjudit mobilanvändande under hela dagen, alltså inte bara under lektionstid. Frågan om mobbning och trakasserier via telefonen har varit uppe men problemen har inte varit avgörande, menar rektorn, Annelie Granö Sörell.

– Det här beslutet fattade vi för elevernas bästa. Elever når bättre resultat utan telefon visar forskning. Samtidigt är det ju fantastiskt att vi har elever som engagerar sig och kommer med argument över vad de kommer att sakna, säger hon.

160 namnunderskrifter

Hittills har tjejernas namninsamling samlat över 160 namn som protesterat. På skolan går 430 elever så det är en bit kvar till en majoritet som är emot förbudet.

I klippet nedanför berättar eleverna varför de är missnöjda med förbudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen mobil på hela dagen – det är Timråskolans nya regel. Men Meija Lundin, Isabelle Grinde och Nellie Böhlén tror inte att det kommer förebygga mobbning – hör dem utveckla i klippet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.