Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I våras lade oppositionen i Region Västernorrland fram sitt förslag om löneökningar för personalen på 250 miljoner. – Efter valet finns majoritet för det, men då går Moderaterna i opposition. Mot vilka då, frågar sig regionrådet Glenn Nordlund (S). Foto: SVT

Moderaternas utspel upprör S: ”De går i opposition mot en majoritet som inte finns”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Moderaterna i Region Västernorrland att partiet tills vidare går i opposition och inte tar några initiativ till att skapa en majoritet i fullmäktige. Reaktionen från Socialdemokraterna låter inte vänta på sig.

– Först försöker de skapa majoritet för en ofinansierad kostnadsökning på 250 miljoner, och sedan vill de inte ta ansvar, säger regionrådet Glenn Nordlund (S) till SVT.

Moderaterna i regionen förklarade under torsdagen att man inte kommer att ta en ledande position i förhandlingarna om ett nytt politiskt styre efter regionvalet. I stället går partiet i opposition så länge, men förklarar samtidigt att man är beredda att prata med alla partier.

Uttalandet har väckt både förvåning och ilska hos Socialdemokraterna i Region Västernorrland.

Val 2022

– Utspelet från Moderaterna är ett av det konstigaste jag varit med om. Jag har aldrig varit med om ett sådant ohederligt och ansvarslöst politiskt agerande någon gång, säger regionrådet Glenn Nordlund.

Majoritet för 250-miljonerssatsningen

– De styr regionen tillsammans med oss och Liberalerna i tre år, och har ordförandeskapet för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Sedan hoppar de av, avsätter sin nämndsordförande och sätter oss andra i ett väldigt knepigt politiskt läge. Därefter försöker de i stället skapa en majoritet för en ofinansierad kostnadsökning på 250 miljoner, fortsätter Glenn Nordlund.

Den kostnadsökning han hänvisar till är oppositionens förslag på löneökningar på 250 miljoner kronor till Region Västernorrlands personal som röstades ner av regionfullmäktige i våras men som vidhållits som ett löfte under valrörelsen.

– Efter regionvalet finns det majoritet för deras utlovade lönesatsning – då vill Moderaterna inte ta något ansvar utan förklarar att de går i opposition. Man kan fråga sig vilka de går i opposition mot, säger Glenn Nordlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet