Foto: Rune Hellström

Fullsatt i Molidens församlingsgård

Uppdaterad
Publicerad

Hela Moliden var på fötter på onsdagskvällen för att diskutera planerna att lägga ner vårdhemmet.

Alla fick inte plats i församlingsgården i Moliden när samhällsföreningen bjöd in politiker och bybor till diskussion om ortens vård och omsorgsboende, Mogår´n.

Katarina Jensstad, chef för välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik, informerade om förslaget att lägga ner Mogår´n, något som molidenborna vill förhindra.

Arbetstillfällen

De värnar bland annat det 60-tal arbetstillfällen som de hävdar försvinner från orten, om Mogår´n stängs.

– Ska samhällsföreningen har något befogande så måste vi agera, säger Rune Hellström, ordförande Molidens samhällsförening.

Konsekvensanalys

Han var nöjd med debatten.

– Politikerna har fått nåt att fundera på. Dom har fått lova att ta in vilka konsekvenser en nedläggning får för hela bygden.

Den konsekvensanalys Välfärdsförvaltningen hittills gjort, omfattar bara hur en nedläggning påverkar Mogårns boende och personal. Under mötet tryckte byborna på att analysen också måste ha ett landsbygdsperspektiv enligt den landsbygdsstrategi som kommunen kommit överens om.

Senare beslut

Omsorgsnämnden ska enligt planen fatta beslut om Mogår´ns framtid i mars, men under mötet sa kommunalrådet Glenn Nordlund (S) att beslutet inte ska fattas om konsekvensanalyserna inte är färdiga till dess. Byborna hoppas också få medverka i arbetet med analyserna.

– Lugna är vi väl inte, man vet inte om det dom säger är ett spel för gallerierna, avslutar Rune Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.