Foto: SVT

Åklagaren: ”Vi vet vad som hänt”

Publicerad

Åklagaren i fallet med det misstänkta dråpet på en svårt sjuk kvinna i Nordingråtrakten anser sig ha en bra bild av händelsen och enligt rättspraxis kan sjukdomsbilden vara avgörande för att brottet rubricerats som dråp och inte mord.

Den 62-årige mannen är häktad misstänkt för dråp på sin 61-åriga fru, men i åklagaren Stina Sjökvist häktningsframställan angav hon mord alternativt dråp.

– Jag tycker att det finns omständigheter som gör att det skulle kunna vara mord, men tingsrätten valde att rubricera det som dråp, säger Stina Sjöqvist.

Såväl dråp som mord innebär att gärningsmannen haft ett uppsåt att döda men rubriceringen av gärningen är avgörande för straffet vid en fällande dom. Dråp betraktas rent juridiskt som en lindrigare form av dödande och straffet för dråp är i Sverige lägre, mellan sex och tio års fängelse, jämfört med straffet för mord som är minst tio år och upp till livstids fängelse.

Sjukdomsbilden betydelsefull

Enligt Stina Sjöqvist handlar händelsen i Nordingråtrakten om en form av dödshjälp och att man enligt rättspraxis brukar rubricera den typen av gärningar som dråp.

– Här har det funnits en uttalad vilja att dö, konstaterar hon och menar samtidigt att sjukdomsbilden har betydelse för hur gärningen ska rubriceras.

– I praxis har det varit så att i fall där personen har varit så sjuk att man haft en liten tid kvar i livet har det bedömts som dråp, men är man inte så sjuk så kan det i stället vara mord, resonerar Stina Sjöqvist.

Många vittnen

Det ska enligt Stina Sjöqvist även finnas flera vittnen till händelsen. Något som kan förklara åklagarsidans bedömning av vad som hänt men i vilken omfattning vittnesmålen styrker 62-åringens berättelse är oklart. Samtidigt tror sig Sjöqvist veta hur den 61-åriga kvinnan dog.

– Vi har en tydlig bild av vad som hänt, säger hon.

Försvarsadvokaten får inte uttala sig

Advokat Thomas Bodström som försvarar 62-åringen säger till SVT att han är förhindrad att uttala sig om fallet på grund av tingsrättens restriktioner.

– Det enda jag kan säga är att min klient nekar till brott, säger han.

Även åklagaren Stina Sjöqvist säger att hon inte kommer att lämna någon ytterligare information om fallet förrän åtal väckts, vilket ska ske senast den 5 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet