Foto: SVT/TT

Ramin gjorde elva polisanmälningar innan han mördades

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förstod inte allvaret i hoten mot den 23-årige Ramin Scherzaj som hittades mördad i maj söder om Sundsvall förra våren. Han slog larm gång på gång i hopp om att få hjälp men utan resultat.

Polisen fick tidigt indikationer att det fanns en koppling mellan bråken och hederskultur, men det hanterades som ett vanligt svartsjukedrama. Idag medger polisen att det var ett misstag.

– Ja, fruktansvärt naturligtvis. Hade jag kunnat se att det eskalerade på det sätt som det uppenbarligen gjorde hade polisen naturligtvis gjort något åt det men av alla ärenden vi fick in kunde vi inte föreställa oss att det här skulle sluta i mord, säger Patrik Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen i Sundsvall.

23-åring bortrövad i Gävle

Kärleksaffär utlöste mordet

Det var den hemliga kärleksaffären mellan Ramin Scherzaj och hans unga gifta flickvän som utlöste mordet. De var jämnåriga och hade träffats på komvux och på äldreboendet Lindgården där de praktiserade.

Flickvännens make och kvinnans familj försökte sätta stopp för kärleksaffären och nu kan SVT Nyheter berätta att bråket eskalerade under en så lång tid som ett år innan mordet.

Det gjordes elva polisanmälningar om skadegörelse, misshandel och hot men samtliga ärenden avskrevs av Sundsvallpolisen. Det rörde siig om anmälningar och motanmälningar. Sin sista polisanmälan gör 23-åringen i slutet av mars förra året. Då har han fått ett dödshot via sms – och några veckor senare ska han vara död.

Advokaten: ”Olyckligt”

Vid den tidpunkten har kärleksaffären avbrutits, men när han förhörs om sms-hotet bara några veckor innan mordet säger han till polisen att han är rädd.

Dödshotet via sms riktar sig också mot hans mamma och bror, och han berättar att han redan misshandlats två gånger av flickvännens man och att flickvännens bröder är ute för att döda honom. Han pekar också ut en av männen som senare ska gripas för mordet på honom.

– Det är olyckligt att man inte tog hans oro på större allvar. Man hade kunnat skydda honom om man insett vidden av det som skedde, säger Gunilla von Wachenfeldt, som är advokat och expert på frågor som rör hederskultur.

Bäste vännen berättar

SVT Nyheter Västernorrland har tidigare kunnat berätta att Ramin Scherzaj vände sig till polisen och bad om hjälp vid två tillfällen, men det har visat sig vara betydligt fler. Hans bäste vän berättar att Ramin ville hålla polisen underrättad och såg det som en försäkran att han inte skulle råka illa ut.

– Det är hemskt att polisen inte reagerade. Jag sa att jag gärna skulle följa med till polisen så att de förstod att det var allvar. Jag sa också till honom att anmäla hundra gånger om så krävdes. Polisen behövde veta allt men tyvärr gjorde dom inget, säger bäste vännen.

Polisen missbedömde bråket

Sundsvallspolisen missbedömde emellertid situationen. De betraktar bråket mellan Ramin Scherzaj och den gifta flickvännens man och familj som ett svartsjukedrama.

Det fanns dock tydliga signaler redan tidigt att det kunde röra sig om ett bråk som också bottnade i hederskultur. Det antyds när Ramin Scherzaj förhörs om dödshotet via sms, men dessförinnan har polisen fått ännu tydligare tecken.

Ett halvår innan mordet vänder sig flickvännen till polisen sedan Ramin Scherzaj slagits med hennes man. Händelsen inträffade i Timrå i juletid.Polisen hade ryckt ut och förhört henne på plats i samband med bråket men några dagar senare vänder hon sig på nytt till polisen och ber att få göra om förhöret. Hon hade inte vågat säga sanningen första gången, berättar hon, eftersom hennes man hade stått och lyssnat.

Kvinnan ber om hjälp

Hon beskriver då  för polisen hur hennes man kontrollerade hennes liv och att hon hade flyttat hem till föräldrarna för att hon ville skiljas. Hennes bröder hade dock motsatt sig en skilsmässa och hade varnat henne för allvarliga konsekvenser om hon genomförde sina planer. Livet skulle bli som ett fängelse, hotade de. Hon skulle inte få gå ut eller gå i skolan. Hon som kommit till Sverige som sjuåring kanske till och med skulle tvingas lämna landet.

Den unga kvinnan berättar att hennes bröder inte skadat henne fysiskt, ännu, men när det gäller familjen och heder så vet man aldrig vad de kan göra, säger hon. Hon berättar också att hon inte får något stöd från sina föräldrar utan att det är bröderna som bestämmer. ”Det gäller heder”

Så här står det ordagrant i förhörsprotokollet: Kvinnan ”vill inte att det som är sagt i förhöret ska komma ut. Om det gör det måste polisen hjälpa henne. Det gäller heder och hon är rädd för sin familj och sin man. Hon vet inte vad som kan hända henne”.

”Riskanalys borde gjorts”

Det kvinnan berättar i förhöret tas på stort allvar av polisen. Förundersökningsledaren Patrik Sundlöf misstänker att hon lever i ett tvångsäktenskap och tar kontakt med polisens personsäkerhetsgrupp för att det ska utredas om hon behöver extra skydd. Bråket mellan männen avfärdas dock av polisen som ett svartsjukedrama.

Gunilla von Wachenfeldt anser att polisen borde ha gjort en riskanalys och gått till botten med konflikten.

– Det framgår ju av förhör med såväl mannen som den unga kvinnan som gjordes innan mordet att de var behov av skydd. Det här uppmärksammades uppenbarligen inte, menar Wachenfeldt.

SVT rapporterar direkt från rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet