Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Daniel Nordfjell och målsägandebiträde Mikael Westerlund delar sina åsikter angående 17-åringens dom. Foto: ur polisens förundersökning

Mordet i Johannedal: 17-åringen döms till sluten ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-årige pojke som åtalats misstänkt för knivmordet i Johannedal norr om Sundsvall i september döms till tre års sluten ungdomsvård.

17-åringen döms för mord, narkotikabrott och två fall av penningtvättsbrott. Han ska utöver påföljden också betala totalt 371 482 kronor till mordoffrets efterlevande.

Senior åklagare Jens Göransson hade yrkat på fängelsestraff för 17-åringen, trots hans låga ålder och att han tidigare är ostraffad.

Misstänkt mord i Johannedal

Advokat Daniel Nordfjell som försvarar 17-åringen tryckte i sitt slutanförande i rätten på att det hela varit en olyckshändelse och att domstolen i bestämmandet av påföljd borde ta hänsyn även till det.

Det var på kvällen den 8 september som 17-åringen och mordoffret, en man i 30-årsåldern, stämt träff vid en förskola i Johannedal för att göra upp en knarkaffär.

Delade meningar

Bråk uppstod om betalningen, och 17-åringen har i förhör hävdat att offret gått in i den kniv han dragit fram för att freda sig.

Sundsvalls tingsrätt anser det klarlagt att 17-åringen huggit mannen i den vänstra delen av bröstet. Dels lutar man sig mot den rättsmedicinska utredningen, dels mot vittnesmålet från en kompis till 17-åringen som han anförtrodde sig åt efter dådet.

Under huvudförhandlingen visade hon för rätten på vilket sätt 17-åringen ska ha huggit offret i bröstet, enligt det han själv berättat för henne. Något som styrks av det rättsmedicinska utlåtandet.

För ung för fängelse

Men tingsrätten köper inte 17-åringens version om att han handlat i nödvärn. Rätten slår fast att 17-åringen ”inte varit utsatt för något påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp.”

Domstolens slutsats är att 17-åringen gjort sig skyldig till mord, och att ”det höga straffvärdet i kombination med att normalpåföljden för mord är fängelse innebär att det finns särskilt starka skäl för fängelse.”

Men:

”En person under 18 år ska dock inte dömas till fängelse, utan till sluten ungdomsvård. Eftersom villkorlig frigivning inte förekommer vid sluten ungdomsvård ska straffets längd minskas i motsvarande mån. Straffet bestäms därför till sluten ungdomsvård i 3 år.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Johannedal

Mer i ämnet