Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera politiker har nåtts av uppgifter om oegentligheter i det kommunala bolag som utreds av polisen. Bland dem kommunalrådet Bodil Hansson (S).

Muthärvan: Rykten om oegentligheter i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker fick tidigt tips om ekonomiska oegentligheter i det kommunala bolaget i Sundsvall men den utredning som ska ha gjorts verkar ha gått upp i rök. Nu lovar kommunalrådet Bodil Hansson (S) att om den finns så ska den också offentliggöras.

Hon är själv en av de som tidigt fick tips om att det fanns frågetecken kring den utpekade chefen, men vad som sedan hände är höljt i dunkel.

Det är oklart vem som gjorde utredningen, vad utredaren kom fram till och vilka konsekvenser det fick för den idag mutmisstänkte chefen. Själv berättar Bodil Hansson att hon fick tips om att det förekom oegentligheter i samband med det kommunala företagets upphandlingar.

Politiker nåddes av rykten

Liknande uppgifter nådde också Jörgen Berglund (M) men vid ett senare tillfälle. Han var då oppositionsråd.

– Det var rykten som jag fick höra i samband med ett arbetsplatsbesök. Det var uppgifter som återkom vid flera tillfällen och jag förde det vidare men fick då beskedet att det var utrett sedan tidigare och avfört, säger han till SVT.

Det var dåvarande kommundirektören Stefan Söderlund, som då också var vd för det kommunala holdingbolaget Stadsbacken, som fick uppdraget att granska uppgifterna. Vad som sedan hände är oklart.

Ord mot ord

Enligt Bodil Hansson, som uppger att hon fick en muntlig redovisning av resultatet tillsammans med dåvarande kommunalrådet Peder Björk (S), hade man inte hittat något brottsligt men att en del administrativa rutiner i bolaget skulle ses över. Bland annat ska det ha ansetts fel att den utpekade chefen själv var mottagare av anbuden till bolaget.

Vem som gjorde utredningen är idag emellertid oklart. Stefan Söderlund har uppgett att nuvarande vd:n i Stadsbacken, Anders Johansson, som då var controller i bolaget, gjorde utredningen, vilket Johansson själv förnekar.

Utredningen borta?

Uppgifterna går alltså i sär och utredningen i sig verkar ha gått upp i rök. Det är dessutom oklart vem som gjorde den och vad utredaren kom fram till.

– Jag vill inte gå så långt att jag påstår att någon ljuger. Det är länge sedan och man kan ha olika minnesbilder men det viktiga nu är att reda ut vem som gjorde utredningen och vad man kom fram till. Finns det en skriftlig dokumentation ska det naturligtvis offentliggöras, säger Bodil Hansson.

Under måndagen fick nuvarande kommundirektören i uppdrag att undersöka om det finns någon dokumentation att hitta. Den ska i så fall bli tillgänglig för allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet