Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker det är bedrövligt” – hör butiksbiträdet Mikael Falgard på Nära dej i Mjällom, om att de polisanmälda stölderna inte har lett någonstans. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Trots polisanmälningar – stölderna fortsätter i matbutik i Mjällom

Uppdaterad
Publicerad

Precis som Ica Torshallen i Järved i Örnsköldsvik så tillåter butiken Nära dej i Mjällom sina kunder att ta sig in i butiken även när den är obemannad. Och även Nära dej har drabbats av stölder. Problemet i deras fall är att det hittills inte hänt något trots att de polisanmält.

Det är lördag morgon och butiksbiträdet Mikael Falgard har precis öppnat butiken i Mjällom. Han har följt händelserna kring butiken i Järved som lett fram till att 16 ungdomar nu åtalas för flera stölder de misstänks ha genomfört förra sommaren.

Precis som i Järved så har Mikaels butik utsatts för flera stölder där någon använt sitt bank-id för att öppna dörren och släppa in sina kumpaner. Skillnaden är att det i hans fall inte lett fram till något trots att det finns bildbevis.

– Vårt första ärende är ett och ett halvt år gammalt och polisen har inte ens begärt in filmmaterialet. De verkar inte ha påbörjat någon förundersökning än. Det är bedrövligt, säger Mikael Falgard.

Förändringen räddade butiken

Enligt honom har övergången till att tillåta kunder även när butiken är obemannad, ökat omsättningen så pass mycket att det blivit en räddning för butiken. Nu pratas det om att ta bort möjligheten även om inget är bestämt.

– Det här har ju räddat butiken och ökat omsättningen med flera hundra tusen kronor, säger han.

I klippet: Följ med till butiken och hör hur han ser på att utredningarna inte lett någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.