Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) besökte på tisdagen Sundsvall. Foto: Barbro Sellin, SVT

Näringsministern om Kubalkrisen: ”Vi vägrar att ge upp”

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska sanktionerna mot aluminiumföretaget Rusals ägare Oleg Deripaska hotar hundratals jobb i Sundsvall. Regeringen ser allvarligt på situationen.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) besökte på tisdagen Sundsvall. Den allvarliga situationen för aluminiumsmältverket Kubal stod på ministerns agenda. Damberg har haft samtal med Kubals Vd och fackklubben på företaget.

– Det är en allvarlig situation och det är därför regeringen är väldigt engagerad, säger Damberg. Regeringen har skickat ett ganska skarpt brev till amerikanska myndigheter och begärt klargöranden över vad som gäller. Det verkar orimligt att man ska lägga ner verksamhet i Sverige på grund av att man vill komma åt en person som finns i Moskva.

Kubal

”Stort misslyckande för Sverige”

Svaret från de amerikanska myndigheterna var enligt Damberg att de inte har några intressen av att förstöra för någon verksamhet i t ex Sverige. Ett besked som lugnade Damberg något.

– Det var ett steg på vägen men mycket arbete återstår. Jag skulle se det som ett stort misslyckande för Sverige om verksamhet lades ner här och vi förlorade uppemot femhundra jobb på grund av sanktioner som inte är riktade mot det svenska företaget, säger Mikael Damberg.

Lite tid kvar

Det som framkommit vid Dambergs möten är att Kubals Vd Javier Navia är frustrerad över situationen och menar att det är väldigt lite tid kvar om man ska kunna rädda fabriken.

– Får man inte den här finansieringen på plats är det inte veckor och månader vi talar om utan det är dagar. Men jag är fortfarande hoppfull vi vägrar att ge upp vi kommer att jobba in i det sista för att försöka hitta en lösning på detta, säger Damberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet