Nazisten: ”Min politiska uppfattning är inte relevant”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallsnazisten är gruppchef i Nordiska Motståndsrörelse. Han har har ett stort vapenintresse men förnekar att han skulle ha förberett mord på två journalister. Det är kontentan av den första rättegångsdagen mot honom.

Det uppmärksammade målet inleddes i Sundsvalls tingsrätt på torsdagen och på den anklagades bänk satt en 48-årig familjefar bosatt strax utanför Sundsvall.

Hitler på väggarna

Han har suttit häktad i snart fyra månader sedan polisen i våras slog till mot hans bostad. Där fanns mängder av vapen och utrustning som tyder på att han planlagt ett allvarligt brott. Mannen som ger ett tillbakadraget och tystlåtet intryck står åtalad för grovt vapenbrott och förberedelse till mord.

Sundsvallsnazist

Hans nazistsympatier spelar en central roll under rättegången. När polisen slog till mot hans bostad hade han bilder av Hitler på väggarna och dår fanns vapen, ammunition och lösa vapendelar. På hans datorer hittades filer som beskriver hur man dödar, saboterar och tillverkar vapen och sprängmedel.

Hot mot journalister

I rätten förklarade han att det var ett uttryck för hans historiska och tekniska intresse.

När åklagaren Lo Jonsson bad honom berätta om sin roll i Nordiska Motståndsrörelsen svarade han att inte ville kommentera det.

– Min politiska uppfattning är inte relevant, ansåg han.

De båda åklagarna Lo Jonsson och Marie Reutne var av annan uppfattning. Åklagarsidan menar att Sundsvallsnazisten skaffat vapen och utrustning i syfte att förbereda mord. Bland de nedladdade filerna i hans datorer fanns namnlistor på framgångsrika svenskar av judisk börd och där fanns namnen på två lokala journalister.

”Inga kommentarer”

Mannen används av Nordiska Motståndsrörelsen som expert i radiokommunikation. Han hade störsändare som slår ut polisens radiokommunikation. Dessutom hittade polisen hemmabyggda rörvapen och en attachéväska för en dold pistol som kunde avfyras med en bygel från utsidan. Själv förnekade han mordplanerna.

– Jag jobbade på fotoavdelningen på en tidning på 80-talet och har inget emot journalister. Det är trevligt folk, förklarade han.

På frågor som handlade om Nordiska Motståndsrörelsen svarade han i allmänhet ”inga kommentarer” men vid ett tillfälle bekräftade han med viss stolthet i rösten att han haft i uppdrag att tillverka kommunikationsutrustning för Nordiska Motståndsrörelsen.

Rörvapen eller skrot

Säkerhetspolisen har tidigare konstaterat att de hemmagjorda rörvapen som hittades hemma hos mannen är ett utbrett fenomen inom Nordiska Motståndsrörelsen och att liknande vapen påträffats tidigare vid tillslag i Sundsvall, Göteborg och Stockholm.

Han försvarare, Mikael Westerlund, menar dock att rörvapnen som polisen hittade hemma hos mannen var rörbitar vilka som helst, ”skrot” som han fått med sig från ett tidigare jobb på en cykelverkstad.

Skiss på lönnmordsväska

Attachéväskan hade en kund för många år sedan lämnat efter sig, svarade 48-åringen på åklagarens frågor.

När åklagaren frågade hur det då kom sig att en skiss på attacheväskan hade hittats i hans nattygsbord av polisen svarade han.

– Jag brukar ligga och klottra när jag har svårt att sova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet