Nazister utnyttjar OS-medaljör

Uppdaterad
Publicerad

Mittnytt har tidigare berättat om den nybildade nynazistgruppen ”Aktionsgrupp Höga kusten” Nu visar det sig att gruppen utnyttjat OS-medaljören Emma Johansson i sin propaganda. Man har stulit en privat bild på Emma till sin hemsida.

Texten på hemsidan förknippar inte Emma med gruppens åsikter och värderingar utan är mer en hyllning till Emmas insatser under OS. Men att använda sig av dylika grepp är något som sidans läsare uppmärksammat som ett bra grepp. Det kan ”tjäna till att ge en seriös framtoning” skriver en läsare i en kommentar.

Emma Johansson och hennes sambo Martin Vestby, som även han nämns i texten, tar starkt avstånd från aktionsgruppen.

– Det var lite förvånande, vi känner inte till dem och de har inte kontaktat oss. Emma tycker att det här är mycket tråkigt och vill inte förknippas med den här organisationen säger Martin Westby till Mittnytt.

– Det blir lite komiskt eftersom Emma själv är immigrant i Belgien och vet hur viktigt det är att bli väl mottagen i ett nytt land fortsätter Martin.

De bägge har nu kontaktat en advokat som ska titta på ärendet.

– Det är vår bild och vi äger rättigheterna till den säger Martin Westby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.