NMR-anhängare i Sundsvall vill frias

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-årige man från Sundsvall som dömts till fängelse i två år och sex månader för bland annat grovt vapenbrott och brott mot strålskyddslagen, har överklagat till hovrätten.

Mannen är en framträdande medlem i den nazistiska organisationen NMR, där han åtminstone under en period haft en ledarroll. Mannen har förvarat ett stort antal vapen, vapendelar samt kommunikationsutrustning, en laserpekare och störsändare i sitt hem. Bland ägodelarna fanns också en attachéväska som var ombyggd så att man skulle kunna avfyra en dold pistol.

I överklagan framgår att mannen vill frikännas helt, eller åtminstone att vapenbrottet bedöms som av normalgraden och inte som grovt. Mannen begär också att hovrätten, om han anses skyldig, inte tillämpar den senaste straffskärpningen gällande grovt vapenbrott – en lagändring som fått skarp kritik av bland annat Lagrådet och som just nu prövas av Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet