Vindkraftjätten Nordex och BMW – så här hänger det ihop. Foto: Fredrik Sandberg, Pontus Lundahl/TT

Vindkraftjätten Nordex med anknytning till BMW

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftbyggaren Nordex i Viksjö är en jätte på den globala vindkraftmarknaden som omsatte 30 miljarder kronor förra året. En av bolagets storägare är den 57-åriga Susanne Klatten som också är arvtagerska till den tyska biltillverkaren BMW.

Med sina 6 000 anställda och 30 miljarder i omsättning är Nordex den femte största tillverkaren i världen utanför Kina. Den danska vindkrafttillverkaren Vestas är världens största tillverkare av vindkraft och därefter följer spanska Siemens Gamesa, kinesiska Goldwind och amerikanska General Electric.

Hamburg

Nordex har sitt huvudkontor i Hamburg med fabriker i sju länder. Företaget har installerat vindkraft i 40 länder och är inriktat på landbaserad vindkraft.

Vindkraftparken Hästkullen

I Viksjö ska bolaget bygga 114 vindkraftverk för totalt 5,5 miljarder kronor som enligt tidsplanen ska tas i bruk 2021. Affären i Viksjö var en av två storaffärer som Nordex särskilt nämnde i sin bokslutsrapport för förra året. Den andra omnämnda affären skedde i Indien.

BMWs arvtagerska

Nordex ägs till en femtedel av Susanne Klatten som är dotter och delägare i BMW och den tyska finansfamiljen Quandt. Susanne Klatten är enligt Forbes god för 21 miljarder dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet